Mormor dog – men inte för att hon kämpade för dåligt

KRÖNIKA Jag förlorade min mormor i cancer i slutet på mina tonår. Jag minns att det sista jag sa till henne var att ”jag hoppas du blir bättre snart”. Men det blev hon inte.

Många som drabbas av cancer får ofta tips på vad de ska göra. Alternativa behandlingar som gör susen. Stark ska man vara. Man ska vara en riktig kämpe. Många tidningar hänger på och skriver att någon förlorat kampen mot cancern. Fast det är andra faktorer som avgör. Inte någons kämparanda. Hur mycket spelar retorik roll, tänker ni då. En hel del skulle jag säga. En kamp är något som man antingen vinner eller förlorar och hur det går beror på hur väl man presterat. Hur väl man kämpat. Vid cancer och andra svåra sjukdomar så spelar det ingen roll hur väl man kämpar. Dör man så beror det helt enkelt inte på att man inte kämpade tillräckligt hårt. Att använda en sådan retorik leder till ett väldigt skuldbeläggande.

Det är ett slags lotteri om hur det slutligen går, hur behandlingarna fungerar. Hur tidigt cancern upptäcktes. Om den har spridit sig. Inget av det kan man egentligen påverka själv. Förutom då att gå till läkaren om man upptäcker något som inte stämmer. Det handlar inte om att vara stark nog helt enkelt. Det är just den där retoriken som jag kan vända mig mot, att det handlar om vinnare och förlorare. Det hade inte spelat någon roll om jag sagt till min mormor att kämpa bara tillräckligt hårt du så kommer all bli bra. Jag vill att alla ska tänka efter innan man använder sportmetaforer när det kommer till sjukdomar. Jag kan dock förstå att det kan upplevas som en kamp. Men det handlar inte om hur någon presterar eller hur ens insats var.

Vi har kommit dit allt mer, att huruvida vi mår bra och behåller en god hälsa är helt upp till oss själva. Bara vi äter bra, motionerar och undviker stress och blir man väl sjuk så får många rådet att byta ut kosten, motionera mer och ta hand om dig själv ännu mer.

Och ja, man mår bättre av att motionera och äta bra mat och undvika stress. Men livet följer inte någon rak linje där allt blir precis som i manualen. Och den som precis fått cancer kanske inte behöver alla goda råd. För helt enkelt eller billigt för den delen är det inte att följa alla råd som strömmar in. Och om någon inte bett om råd kanske man inte ska komma med dem heller. Även om man förstås inte menar något illa.

Det är klart att man kan påverka sin hälsa på olika sätt. Det är inte det. Men det låter ofta på många som att det är ens eget fel när man dör. Att man inte kämpade tillräckligt. Och det är ju sådan retorik vi behöver komma ifrån.

Oskar Rickardsson

Habiliteringspedagog från Eklanda. Uppskattar kultur och natur.