Mölndals ombud fick möta politiska eliten

Sorg efter terrordådet i Stockholm. En het debatt om vinster i välfärden. Och många samtal med landets tyngsta makthavare. Nu kan Mölndals tre ombud snart göra bokslut över sina dagar på S-kongressen i Göteborg.

Varken Aylin Fazelian, Solveig Hallin eller Tomas Angervik har tidigare varit ombud på en socialdemokratisk kongress. Alla tre konstaterar att även företrädare för en relativt liten kommun får gott om möjligheter att diskutera politik med partiets mest inflytelserika namn.

– Det har verkligen varit över förväntan. Redan första dagen fick jag sitta ner med både Jan Eliasson och Margot Wallström, två av de allra största namnen inom svensk utrikespolitik, säger Aylin Fazelian, som ingick i den grupp som behandlade just internationella frågor.

– Personligen har jag pratat med både Stefan Löfven, Anna Johansson, Morgan Johansson och Mikael Damberg. Jag tror att detta är lite unikt för Sverige. Man kommer väldigt nära statsråden och de vill verkligen prata med oss kongressombud, säger Tomas Angervik, som satt i jobbpolitikgruppen.

Den enskilda fråga som kanske fått mest medial uppmärksamhet är företags möjlighet att tjäna pengar på välfärdstjänster. Solveig Hallin var en av de politiker som knådade det ämnet lite extra – och det slutade med att kongressen beslutade om att S ska arbeta för ”ett stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”.

Det var en tuffare formulering än vad partistyrelsen hade föreslagit.

– Vi har pratat om LSS, äldreomsorg, pensionärsskatter och diskuterat olika sätt att finansiera. Jag är väldigt nöjd med att vi fick lite skarpare formuleringar när det gäller vinsterna i välfärden, säger Solveig Hallin.

Kongressen i Göteborg inleddes mindre än ett dygn efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Statsminister Stefan Löfven kunde inte närvara under första dagen och de tre Mölndalsombuden vittnar om att attacken i Stockholm satt en tydlig prägel på hela sammankomsten.

– Det är klart att det har varit nedstämt. Många gick runt och kramade om varandra och det har funnits med under hela kongressen. Men själv kände jag också att det gjorde mig ännu mer beslutsam om att demokratin inte får ge vika, säger Aylin Fazelian.

S-kongressen avslutas på onsdagseftermiddagen.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23