Mölndals bibliotek utsett till topp tre i landet

Mölndals bibliotek är en av tre slutkandidater till Årets bibliotek 2019. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg och fram tills dess kan allmänheten rösta på sitt favoritbibliotek.

Det är fackförbundet Dik som varje år delar ut priset Årets bibliotek. Det här året nominerades ett 50-tal bibliotek runt om i Sverige och av dem vaskades det fram fem finalkandidater. Bland dem fanns Mölndals bibliotek.

– Det känns som ett kvitto på det arbete vi har lagt ner, sa Britta Olsson Finck, chef för Stadsbiblioteket, till Mölndals-Posten.

Läs mer: Biblioteken i Mölndal kan bli bäst i landet

Nu är listan nere på tre bibliotek, som har möjlighet att vinna priset. Vilket det blir avgörs av både en jury, bestående av fyra personer, och av allmänheten. Vem som helst kan rösta på sitt favoritbibliotek på Dik:s hemsida, och röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.

Temat för årets tävling är upplevelser. Det betyder att juryn tittar lite extra på till exempel vilka aktiviteter de tävlande biblioteken erbjuder.

 I nomineringen för Mölndal står det att ”Mölndals stadsbibliotek är resultatet av ett gediget fokus på upplevelse – från själva processen att rita det nya biblioteket och välja material och färg, till det flexibla arbetssätt man anammat och den breda verksamhet man i dag bedriver.”

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

Om Årets bibliotek

Varje år sedan 1986 utser Dik Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 26 september. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Förutom Mölndals stadsbibliotek tävlar Mediateken i Trelleborg och Malmö universitetsbibliotek om priset.