Arkivfoto från vattenprov och en sommardag vid Tulebosjön

Mölndals bad får toppbetyg

Allt fler svenska EU-bad får toppbetyg vad det gäller vattenkvaliteten. I Mölndal får alla sex EU-baden det högsta betyget inför årets badsäsong.

Sommaren närmar sig och till helgen väntas varma temperaturer i Mölndal. Lagom till det presenterar nu Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten sin rapport om badvattenkvaliteten i Sverige inför årets badsäsong. Det är också goda nyheter vad det gäller vattenkvaliteten på de 444 EU-bad som finns i landet.

– Antalet svenska EU-bad med utmärkt badvattenkvalitet har ökat med tio procentenheter jämfört med i fjol, från 289 till 333 stycken. Kommunerna blir också bättre på att ta vattenprover utifrån de regler som gäller, säger Linda Rydell på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Alla bad inom EU som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen ska registreras som EU-bad, men kommunerna kan också frivilligt registrera badplatser. Med titeln kommer dock också visa krav. På dessa badplatser ska det genomföras regelbundna kontroller, provtagningar och de ska också ha tydlig skyltning med vilken kvalificering som badet fått.

– De allra flesta EU-baden i Sverige har god vattenkvalitet. Inför badsäsongen 2017 klassificeras badvattenkvaliteten som ”utmärkt”, ”bra” eller ”tillfredsställande” för 400 av Sveriges 444 EU-bad, vilket motsvarar 90,1 procent, säger Caroline Schönning på Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

I Mölndal finns sex badplatser som är EU-bad. Det gäller Rådasjön, Sisjön, Stensjön, Södra barnsjön, Tulebrosjön och Västra Ingsjön. Alla de baden får också högsta betyget ”utmärkt kvalitet”.

Det är kommunerna som ansvarar för att samla in prover och den informationen rapporteras också in till webbsidan Badplatsen där du själv kan kolla på kvaliteten på den badplats du brukar använda. I proverna kollar man efter två typer av bakterier E. coli och Intestinala enterokocker.

– Bakterierna indikerar att vattnet kan ha förorenats av till exempel avlopp. Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i förhöjda halter i badvattnet, säger Caroline Schönning.

Även de andra badplatserna i Mölndals som finns med på webbsidan och som kontrollerats har utmärkt vattenkvalitet enligt hemsidan.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar