Mölndal trotsar direktiven – stänger inte skolorna

Regionens nya rekommendationer kring skolundervisningen är tydliga. Gymnasiet och högstadiet ska undervisas helt på distans. Men Mölndal välkomnar högstadieeleverna tillbaka.

Under söndagen kom Västra Götalandsregionens nya rekommendationer kring hur undervisningen ska bedrivas. Detta på grund av de rapporter som inkommit om smittspridning via fjällresor, samtidigt som man uppmärksammat en handfull fall av den brasilianska mutationen i Region Gävleborg.

Nu rekommenderas kommunerna i Västra Götaland att arrangera distansundervisning på gymnasieskolor och högstadium under den vecka då eleverna kommer tillbaka efter sportlovet.

Skolorna i Mölndal hade lov vecka sju, och är nu tillbaka. På både Franklins gymnasium och Krokslättsgymnasiet gäller distansundervisning hela veckan, men när det gäller eleverna i årskurs sju till nio resonerar man annorlunda.

Det tidigare beslutet om kombinerad undervisning, där 20 procent sker på skolan, kvarstår.

Läs mer: ”Rektorer slår larm – eleverna tappar motivationen allt mer”

– Vår bedömning är att detta tillsammans med övriga åtgärder är tillräckligt för att undvika trängsel samt minska risken för smittspridning i våra skolor, meddelar Fredrik Hellsten, förvaltningschef på skolförvaltningen, på kommunens hemsida.

Den kombinerade undervisningsmodellen ska enligt tidigare beslut gälla till och med 7 mars. Man poängterar på hemsidan vikten av att hålla avstånd och att tvätta händerna. Elever som har varit utomlands rekommenderas att stanna hemma och undvika kontakter under en vecka, men det finns inga direktiv om hemkarantän eller provtagning efter resa inom landet.

Skolförvaltningen i Mölndal är beredda att agera om situationen förändras.

– Vi följer noggrant utvecklingen i samhället och antalet smittade i våra skolor. Vid behov fattar vi nya beslut, säger Fredrik Hellsten.

Mia Sandblom

mia.sandblom@molndalsposten.se