Mölndalsborna tjänar mer än genomsnittet. Foto: Arkivfoto

Mölndal med i lönetoppen

Mölndal har bland den högsta inkomstnivån i landet för ”vanliga” invånare. De hamnar på plats nummer 18 i SCB:s statistik, efter kommuner som Danderyd, Nacka och Kungsbacka.

Förra året var medianinkomsten i Sverige 270 000 kronor. Medianlönen är den lön som ligger precis i mitten av spannet vilket innebär att antalet svenskar som tjänade mer än denna summa är lika stort som antalet som tjänade mindre. Mölndal hamnar klart över denna nivå med en medianinkomst på nästan 313 500 kronor, det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

– En mängd faktorer påverkar inkomstnivån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkningen har, hur åldersfördelningen ser ut och hur många i kommunen som arbetar, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Mölndal hamnar på plats nummer 18 av landets 290 kommuner. Allra mest tjänar invånarna i Danderyd som hade en medianinkomst på 362 000 kronor 2016.

–  Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp-5 den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist

Bland kommunerna i Västra Götaland är det bara Härryda och Lerum som har en högre inkomstnivå än Mölndal.

Elvira Linderot

Fakta: Inkomsterna i landet

Medianinkomst per kommun 2016.

De fem högsta: Danderyd, Täby, Lomma, Nacka, Ekerö

De fem lägsta: Eda, Årjäng, Högsby, Ljusnaberg, Perstorp

Mölndal: Plats nummer 18.

Källa: SCB

Relaterade artiklar
Fler artiklar