Mölndal kan bli målningarnas Mecka

KRÖNIKA Det var skolavslutning härom veckan och efteråt satt jag och min dotter och tittade igenom en mapp med teckningar, målningar och sagor. Två terminers produktion. En imponerande samling. Och så himla käckt för en förälder som varje skolavslutning står med bekymrad min och undrar vart året tog vägen att delar av det finns bevarat i en mapp. En mapp som samtidigt låter mig kika in i min dotters hjärna och den värld av kreativitet som finns där inne.

Skolavslutningen hölls traditionsenligt i Aktiviteten och på tal om sagor och målningar så målade konstnären Thiago Mazza samtidigt, under pågående skolavslutning, sin tolkning av en saga om när fågelguden skulle dela ut färger till alla fåglar. Den färgsprakande fågeln på Aktivitetens gavel är en del av projektet Artscape saga – tolkningar av folksagor från hela världen i form av gatukonst och muralmålningar. På en fasad på Nämndemansgatan har konstnären James Bullough tolkat en keltisk folksaga om kärlek och tiden som går. Inom ramen för projektet har det också genomförts streetart-kollo i tunneln till Jungfruplatsen och senare i sommar även i Lindome, och på Stadsmuseet kan man skapa sin egen sagovärld.

Det är ett fantastiskt initiativ. Jag älskar det! Jag vill se mer av det! Betydelsen av sagor och berättelser går inte att överskatta. Bra konst och bra berättelser känns i hela kroppen. De hittar på något sätt en väg förbi hjärnan och träffar mitt i solar plexus. Så varför inte fortsätta på den inslagna vägen och tillsammans göra Mölndal till ett muralmålningarnas Mecka. Jag kommer på rak arm att tänka på flera fasader som skulle lyfta gatubilden om de utsmyckades. Gamla Papyrus till exempel. Den långa fasaden längs E6:an skulle passa perfekt för en målning av Mölndal och Mölndalsån som flyter fram. Och Åby badmintonhall. Varför inte måla något actionfyllt som visar på Idrottsvägens breda utbud av aktiviteter på dess fasad.

Sen finns ju även nyare byggnader som skulle kunna piffas upp. Åby hotell till exempel. Hur tänkte man där egentligen? Bara för att interiören inspirerats av tivoli behöver man inte låta exteriören inspireras av DDR.

Med tanke på att Mölndal (mig veterligen) är en av relativt få kommuner som inte har en kommunslogan tycker jag det är dags att slå två flugor i en smäll och ösa på med så mycket gatukonst och muralmålningar i kommunen att det börjar pratas om det, och låta det inspirera till en slogan för Mölndals stad. Vad sägs om Mölndal – din muralmålning i magtrakten! Eller en som jag tycker är bra på riktigt: Mölndal – här målar du din saga!

Robert Sjölund

Tvåbarnspappa från Åby med författardrömmar. Tvivlar inte på att vi borde tvivla mer.