Mölndal hyllar tanten

Den här veckan är det tantvecka i Mölndal, med utställning, föreläsningar och aktiviteter. På biblioteken kan man gå för att få boktips och skriva tantminnen. 

På stadsbiblioteket i Mölndal finns en liten hörna med boktips och tant-tema. Dessutom kan man skriva ner tankar och minnen om tanter. Tanthörnan finns även på biblioteken i Lindome och Kållered. 

– Tanken är att stadsmuseet ska samla in berättelserna sedan, säger bibliotekarien Sofia Slottner. 

I övrigt märks inte tantveckan så mycket på biblioteken, men Sofia Slottner säger att det kommit in en del nyfikna.

– De flesta undrar och frågar om utställningen som är på Mölndals stadsmuseum, säger hon. 

På utställningen ställs det ut konstverk som har med tanter att göra. Tanken med hela veckan är att väcka frågor om vad en tant är och gör och vem som kan vara en tant. 

– Det  finns ju en del negativa associationer till begreppet tant. Det är roligt att man lyfter fram en mer positiv bild, att det kan vara någon som är färgstark och vågar vara sig själv, säger bibliotekarien Nina Hedberg. 

Sofia Slottner håller med. 

– Det känns som att tanten inte behöver vara en viss ålder idag, det kan handla om intressen, säger hon. 

Tantveckan är samtidigt som Hållbarhetsveckan i Mölndal och kan ha hamnat lite i skymundan. En del aktiviteter blir det dock under resten av veckan. På fredag visas teaterföreställningen Alice och Gertrud på biograf Möllan och på lördag kan familjer komma och ”skapa som en tant”, med nål och tråd, på Stadsmuseet. 

Tantveckan är ett samarbete mellan vård- och omsorgsförvaltningen, Stadsbiblioteket, Mölndals Stadsmuseum och Studieförbundet Vuxenskolan. 

Elvira Linderot