Kent Randau.

Mölndal hamnade i nyhetsskugga – igen

 Krönika

Trots att det brann så ordentligt i industriområdet i Åbro i början av augusti att det blev en riksnyhet i Sverige, lyckades Mölndal ändå inte synas i medierapporteringen ute i den stora vida världen i år heller.

Fast Sverige har inte varit osynligt. Fläckvis har gamla Svedala synts på radarn under året och till och med uppmärksammats av mina kollegor på min mycket internationella arbetsplats nere i södra Tyskland.

Först i april och det tragiska terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm, där fem människor mördades genom att mejas ner med lastbil. Även nästa gång Sverige hörde talas om sig handlade det om ond, bråd död. Den här gången i augusti och journalisten Kim Wall, som under oklara omständigheter miste livet ombord på den danske uppfinnaren Peter Madsens ubåt i Öresund.

Alla turer i historien gjorde den snabbt till en följetong och en ”snackis” mellan mig och flera kollegor. Vad är det senaste om Madsen? var länge en stående fråga.

Sedan var det nyheten om Nordeas huvudkontorsflytt från Stockholm till Helsingfors. Fast uppmärksamheten begränsades till min finska kollega, som gav mig en liten pik. Lite som om Finland hade slagit oss i hockey-VM. Det är alltid kul att klå storebror…

Ett annat tema, som mina kollegor har betydligt bättre koll på än jag, är vad som händer i den svenska kungafamiljen. Genom dem har jag lärt mig att prinsessan Madeleine väntar sitt tredje barn och att prins Carl Philip har blivit pappa till en andra son. Tror jag, är bäst att tillägga. För jag kan mycket väl ha glömt någon nyfödd eller förväntad nedkomst av prins eller prinsessa.

Men den Sverige-i-världen-händelse som jag minns bäst är knallen i Milano den 13 november, när Sverige slog ut Italien i playoff till fotbolls-VM. Inte bara för att min italienska kollega vägrade prata med mig dagen efter. Även en konversation mellan två tyska pojkar som jag hörde på S-Bahn på väg hem efter jobbet har fastnat. De var väl i ungefär tolvårsåldern och hade sett matchen på tv kvällen innan:

– Märkligt! Italien har inte missat VM på 60 år, och hade de varit där skulle de vara en av titelkandidaterna. Konstigt att de inte ska vara med, sa den ene killen.

– Sverige var verkligen inte bra, sa den andra.

– Men de var väldigt starka. Och de gjorde ett mål på två matcher och Italien gjorde inget. Då blir det så.

– Fast Italien hade nästan 86 procents bollinnehav.

– Det var mycket! Jag avbröt aldrig knatteexperterna och protesterade att Sverige var mycket bättre än så.

Det italienska spelövertaget var ju faktiskt ”bara” 75 procent…

Kent Randau

Relaterade artiklar
Fler artiklar