Mölndal får tummen upp från arkitekter

Mölndal är tolfte bäst i Sverige – på byggande och arkitektur. Åtminstone om man får tro HSB, Sveriges Arkitekter och deras analys Årets arkitekturkommun 2018.

Rankningen bygger på två faktorer. Dels en stor enkätundersökning bland 1 000 yrkesverksamma arkitekter, som fått bedöma hur bra olika kommuner är på att öppna för en dialog med arkitektkunniga och ”utveckla arkitektoniska värden”. Dels en mer sifferbaserad studie över hur väl kommunerna planerar sitt bostadsbyggande utifrån behoven som finns.

80 kommuner fick tillräckligt många omdömen för att få plats i den officiella rankningen och av dessa 80 kom Mölndal på tolfte plats. I och med det blev man bästa kommun i Västsverige.

– För andra året i rad lyfter vi goda exempel och kommunala förebilder genom att dela ut pris till årets Arkitekturkommun. Priset går hand i hand med arkitekturpolitiken som klubbades under våren och syftar till att stärka arkitekturen i våra framtida städer. En kommun som satsar på arkitektur har större chanser att skapa miljöer av hög kvalitet där människor kan trivas och må bra, säger Louise Masreliez, förbundsordförande för fackförbundet Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Växjö blev utsedd till Årets arkitekturkommun 2018.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23