Mölndals kommunhus.
Mölndals kommunhus. Bild: Stefan Berg

Mitt i coronakrisen – så går Mölndals jakt på vikarier

I förra veckan gick Mölndals stad ut och efterlyste vikarier till både skolan och vården. Responsen blev stor. – Det känns bra att så många medborgare vill hjälpa till nu i kristider. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger Maria Stenman, HR-chef i Mölndals stad.

ANNONS
LocationMölndal|

Coronasmittan fortsätter att öka i hela landet och Mölndal är inte heller förskonat från utvecklingen. Förra onsdagen fattade stadsdirektören beslutet att återaktivera krisledningsorganisationen på grund av personalbrist. Sjukfrånvaron är så pass hög bland kommunens medarbetare att Mölndals stad i förra veckan även efterlyste fler vikarier.

– Vi har dels gått ut i sociala medier och vädjat till allmänheten, dels skickat sms till våra nuvarande vikarier och före detta timvikarier och vädjat om att de ska jobba mer, säger Maria Stenman.

LÄS MER:Mölndals stad går upp i krisläge: ”Stor påverkan”

Maria Stenman, HR-chef,Mölndals stad
Maria Stenman, HR-chef,Mölndals stad Bild: Mölndals stad

Cirka 270 personer har sökt till de två annonserna gällande inhopp på skolor, vård och omsorg.

– Vi är tacksamma för alla nya vikarier vi kan få, men vi behöver också hundratals fler på grund av det kritiska läget vi befinner oss i, säger Maria Stenman.

ANNONS

LÄS MER:Rekordet krossat: 27 044 nya coronafall i Västra Götaland på en vecka

”Försöker skynda på allt vi kan”

För att kunna hantera alla ansökningar har Mölndals stad bland annat bemannat upp sin vikarieenhet med fler rekryterare. Förhoppningen är att kunna få in de nya vikarierna så snabbt som möjligt.

– Det tar några dagar att få ut belastningsregister, sen ska det intervjuas och tas referenser, så det kanske tar någon vecka. Vi försöker skynda på allt vi kan, men ändå se till att våra kriterier möts.

LÄS MER:Mölndal avvecklar sin krisledning

Det kritiska personalläget gör också att kommunen behöver prioritera bland sina uppdrag och även omprioritera personal.

– Vi behöver inte bara få in vikarier, utan också ha kvar ordinarie personal som känner till arbetsplatsen, så det händer att vi behöver beordra övertid, säger Maria Stenamn.

Räknar med extremt ansträngt läge

Enligt Maria Stenman har Mölndals stad aldrig tidigare upplevt en sådan hög sjukfrånvaro som det är just nu. Hon berättar att kommunen räknar med ett extremt ansträngt läge fram till mars.

– Vi gör vårt yttersta för att säkerställa vård och omsorg, förskolor och skolor och andra samhällsviktiga uppdrag, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS