Bombskyddet: Misstänkt föremål var ofarligt

En anställd hittade på tisdagseftermiddagen ett misstänkt föremål under sin bil utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered. Nationella bombskyddet kallades till platsen och kunde konstatera att föremålet var ofarligt.

Bilen var parkerad utanför förvaret och det var en anställd som larmade polisen efter att han sett ett främmande föremål under sin bil. Larmet kom in till polisen strax innan klockan 17 på tisdagseftermiddagen. Polisen gjorde bedömningen att föremålet inte kan uteslutas vara farligt.

– Vi genomför de rutinåtgärder som vi ska och som är baserade på kända rutiner när det handlar om misstänkt föremål, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen region väst.

Räddningstjänst och ambulans kallades till polisens brytpunkt vid Streteredsvägen-Tulebovägen. Polisen gjorde löpande en bedömning av situationen tillsammans med personal på Migrationsverket.

Strax innan klockan 18 meddelade polisen att Nationella bombskyddet kallats in.

– Ja, de är tillkallade men jag går inte in på vad de kommer att göra och när, säger Stefan Gustafsson strax innan kvart i sju på tisdagskvällen.

Han meddelade också att Nationella bombskyddets arbete kommer att utgå från hur de bedömer situationen på platsen.

– Det går inte att säga hur lång tid det kommer att ta, det kan ta tio minuter eller så tar det flera timmar.

Polisen hade då också inlett en förundersökning gällande misstänkt allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är så att vi måste ha en brottsrubricering för att kunna vidta de tvångsåtgärder som vi behöver göra. Det är nödvändigt, säger Stefan Gustafsson.

Så fort föremålet hittades under bilen började personalen på Migrationsverket att tömma sina lokaler. Sammanlagt ska det ha funnits ett 20-tal personer där. Samtliga evakuerades.

Klockan 19:15 meddelade bombskyddet att föremålet var kontrollerat och ansågs vara ofarligt.

Enligt polisen var området säkrat och genomsökt varpå avspärrningarna kunde hävas. Det misstänkta föremålet är taget i beslag för en närmare teknisk undersökning.

På Migrationsverkets förvar i Kållered finns personer som ska utvisas ur landet efter beslut om det.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se