Ett missförstånd var allt som behövdes för att det skulle spridas oro för en pedofil i området runt Ängens förskola. Arkivbild

Missförstånd låg bakom larm om pedofil

En man med en stege, alldeles vid förskolans staket. Det var allt som behövdes för att det skulle spridas oro för en pedofil i området. Nu har förskolechefen blåst faran över.

– Vi går ut med en dementi om detta till alla berörda föräldrar på förskolan, säger Camilla Stenman Svensson, förskolechef på Ängens förskola i Balltorp.

Det var på onsdagen som händelsen inträffade. En man utrustad med en stege passerade förbi förskolan och ska enligt en pedagog som var i närheten ha utbytt några skämtsamma ord med barnen vid staketet. Därefter fortsatte mannen vidare.

En förälder, som befann sig en bit bort, ska enligt Camilla Stenman Svensson ha uppfattat att mannen försökt locka barnen att med hjälp av stegen lämna förskolan tillsammans med honom. Föräldern tog en stund senare upp saken med en annan pedagog på förskolan, en pedagog som inte själv sett mannens kontakt med barnen.

Därefter spreds uppgifterna om ett misstänkt olämpligt närmande vidare.

– Det blev någon form av missförstånd. Jag fick detta till mig på onsdagen, och då tog jag kontakt med mina kollegor och berättade vad som hänt och att man skulle hålla uppsikt, säger Camilla Stenman Svensson.

Informationen spreds också muntligt från personalen till ett antal andra föräldrar på förskolan. Under torsdagsförmiddagen har saken också diskuterats i stadsdelens egen Facebook-grupp, där många reagerat med avsky på berättelsen.

Men vid det laget hade Camilla Stenman Svensson redan pratat med hela personalen på förskolan och då fått klara besked från den pedagog som själv bevittnat händelsen. Då stod det helt klart för chefen att oron varit obefogad.

– Den här mannen hade tydligen inte ens stannat till vid barnen. Han pratade bara lite med dem, säger Camilla Stenman Svensson.

Kan ni lära er något av den här händelsen och oron som utlöstes i onödan?

– Ja, absolut. Jag som förskolechef inser att man måste ta ett steg i taget när sånt här händer, annars kan det ställa till problem. Vi får titta igenom våra rutiner när vi sätter oss tillsammans i morgon och går igenom vad som har hänt.

– Samtidigt vet man aldrig. Nästa gång kan det ha hänt något på riktigt. Det är väldigt viktigt att lyssna på uppgifter som kommer in från vårdnadshavarna.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar