De samlade var alla entusiastiska till satsningen på ett forskningskluster i Åbro. Elisabeth Björk från Astra Zeneca, Susanne Ekblom vd på Vectura fastigheter, Jacob Torell vd på Next step, kommunstyrelsen ordförande Marie Östh Karlsson (S), arkitekten David Sim och Patrik Andersson vd Business Region Göteborg var alla med under torsdagens pressträff. Foto: Lotta Nyvall

Miljardsatsning på forskningscenter

Granne med Astra Zeneca i Åbro ska ett internationellt forskningskluster skapas. Byggstart beräknas till 2019 och 2021 ska de första hyresgästerna flytta in.

Planen är att skapa och utveckla 100 000 kvadratmeter för kommersiella ytor och innovativa arbetsplatser inom life science, ett begrepp som innehåller läkemedel, bioteknik och medicinteknik. Satsningen uppskattas till 3,5 miljarder kronor och så småningom räknar man med att närmare 7 000 personer kommer att arbeta där.

Läs mer:Vill skapa bättre förutsättning för forskning

Bakom satsningen står Vectura fastigheter och Next step group som köpt marken av Astra Zeneca.

– Bygget kommer att ske i etapper. Först 2027 räknar vi med att allt är klart, säger Jacob Torell, vd för Next step group.

Framtida forskning

Astra Zeneca investerar inte några pengar i bygget men har ändå stora förhoppningar.

– Forskningsplattformar är viktiga för oss och det här är kommer att stärka Sverige som forskningsnation, säger Elisabeth Björk, anläggningschef för Astra Zeneca.

Startskottet för projektet ägde rum på torsdagen i form av en tvådagars innovationsworkshop.

– Vi vill att alla tankar ska komma in så tidigt som möjligt och att visionen ska bli väldigt konkret fort, säger Jacob Torsell. 

Miljö för kreativa möten

En av de närvarande var David Sim från arkitektbyrån Gehl Architects som ska rita byggnaden.

– Nobelpris får man inte för att man har de bästa husen, snyggaste lokalerna eller modernaste inredningen. Det kommer från mötet mellan människor, att man tar en andra kopp kaffe efter maten tillsammans och börjar spåna lite. Utmaningen vi har nu är att skapa den miljön, säger han.

Entusiasmen bland de samlade var stor och kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S) var inget undantag.

– Det här kommer få mycket effekter för Mölndal, men man gör inte en sådan här resa själv. 2013 tog Mölndals stad en vision om att vi ska vara kreativa och modiga. Det var som att trycka på en knapp och sedan har det rullat på med bostadsbyggande och infrastruktursatsningar. Vi känner att Mölndal förstärker Västsverige, säger hon.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar