De flesta av oss har väl dagar när vardagen upplevs håglös och mörk. MP:s krönikör Elin Lund vet hur de ska botas.

Mera lek åt folket

KRÖNIKA

När tisdagseftermiddagens grå slöja lagt sig över ens vinterglåmiga ansikte och kaffeautomaten på jobbet är trasig, det regnar ute och du har inget paraply, du glömmer handla på hemvägen så du käkar några mackor, får ont i magen, och tvätten ska hängas och ditt badrum luktar lite avlopp för du har inte orkat städa, och snart är det måndag igen. Då kanske livet känns lite meningslöshet och grått. De flesta har nog sådana dagar när vardagen upplevs håglös och mörk. Vi har inte så roligt helt enkelt. Vid sådana tillfällen när vi känner oss låga och oinspirerade behöver kroppen endorfiner- och det kan fixas i ett kick!

Barn har oftast kul. Varje moment är en lek. När vi blivit vuxna och är i det system som kallas vardagsliv och som består av att så effektivt som möjligt få ihop arbete med fritid, barn, träning och andra krav, längtar vi då inte ibland efter en plats och ett tillstånd som är helt fritt från prestation, krav och intellekt? Något som ger oss energi tillsammans med andra? Jag gör det, och jag vet lösningen. Jag är säker på att vi vuxna behöver leka mer med varandra.

Min kompis bor i Malmö och han berättade för mig om en klubb som finns där, en lek-klubb, inte för barn, utan för vuxna. Man träffas och leker kull, ordlekar, springlekar, klapplekar precis som barn leker. Nu är klubben helt full på grund av det stora intresset. För mig tyder det på att människorna där har fått nog av att vara duktiga och effektiva hela tiden. De vill göra något prestationsfritt och kul med andra som får dem att skratta en stund.

Jag brukar försöka leka med vuxna när tillfälle ges, med vänner eller kollegor. Det är roligt att se någon försöka gestalta ”Min tunga har domnat” eller ” Min svärmor har somnat” med ordlösa charader för vi har så olika bilder av hur det ser ut. Eller träna samarbete genom att leka ”korv-med-bröd-kull”, en klassisk lek oavsett ålder. Leken kan öka förståelsen för våra olikheter och förenkla kommunikationen emellan oss. 

Själv håller jag på med improvisationsteater. Det är ett utmärkt sätt att leka med andra vuxna, så förlösande att vara i ett sammanhang där inget är rätt eller fel och där ett ”misslyckande” är det bästa som kan hända, för då händer det oväntade och i det oväntade uppstår nya mönster vilket kan ge oss nya perspektiv. För mig är improvisationsteater en plats och en stund där kropp, trams, känslor och lekfullhet får styra, vilket är så obeskrivligt skönt eftersom vardagen, med all rätt, bygger på att vi beter oss hövligt mot varandra och inte följer alla konstiga impulser vi får. Jag är övertygad om att vi på arbetsplatser, hemma och med vänner bör leka mer när tillfälle ges, inte bara för att det är roligt, utan också för att det är utvecklande. Lyhördhet, minnesträning, kommunikation och förmågan att snabbt hantera förändringar är bara några saker vi kan lära oss. Den som vill ha tips på lekar, kontakta mig, jag har en hel hoper!

Elin Lund

socionom

Relaterade artiklar
Fler artiklar