Arkivfoto/googlemaps

Mer tätbefolkat när invånarna ökar

Befolkningen i Mölndal växer och det innebär också att det blir fler personer som ska dela på samma yta. Kommunen är nu den fjärde mest tätbefolkade i länet.

Under 2017 ökade befolkningen i Mölndal med 1656 personer och vid årsskiftet var det totalt 66 121 personer som var folkbokförda i kommunen.

Läs mer: Mölndalsborna blir allt fler

Men i takt med att befolkningen ökar blir det mindre utrymme för varje person. Statistik från 2017 som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram visar att Mölndal är bland de 20 mest tätbefolkade kommunerna i landet. Drygt 450 invånare samsas på varje kvadratkilometer och det är drygt elva fler än året innan.

– Befolkningstätheten säger mycket om förutsättningarna i kommunen. Det påverkar till exempel arbetsmarknadens storlek och möjligheter till rörlighet på den, säger Emma Lundholm, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Ser man till länet är Mölndal den fjärde mest tätbefolkade kommunen efter Göteborg, Partille och Öckerö.

Mest trängsel sett till yta per person är det i Sundbyberg där det går nästan 5700 personer på varje kvadratkilometer. Det var också den kommun där befolkningstätheten ökade mest jämfört med året innan. Under 2017 var det drygt 190 personer fler per kvadratkilometer jämfört med 2016.

– Täthet i sig behöver inte betyda trängselproblem, men om befolkningsförändringen är snabb så kanske man inte hinner bygga ut bostäder, parkeringsplatser eller trafiken i tillräckligt snabb takt, säger Emma Lundholm.

Mest utrymme har invånarna i Arjeplog med 0,2 invånare per kvadratkilometer.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar