Arkivfoton

Massrymning från Sagåsen: ”Mycket allvarligt”

14 personer har rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered.

– Alla hade möjligheten, säger en förvarshållen till nyhetssajten Blankspot.

Flykten från Sagåsen ska ha skett sent under torsdagskvällen, natten mot fredag. Omständigheterna kring rymningarna är oklara.

– Vi har kännedom om händelsen, men det är ingenting vi arbetar med, säger vakthavande befäl Göran Carlbom, till Göteborgs-Posten.

Migrationsverket skriver på sin hemsida att en i personalen upptäckte att fönstret i en datasal förstörts. När man sedan skulle räkna in personerna som ska vara på förvaret, kunde man konstatera att det totalt var 14 personer som avvikit.

Läs mer: Polisen: ”Det krävs mycket resurser”

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi kommer under dagen vidta nödvändiga åtgärder för att återställa lokalerna i Göteborg och fortsätta arbetet för att förbättra skalskydden för förvaren, säger avdelningschef Torbjörn Nyberg i ett pressmeddelande på fredagen.

Läs mer: Två rymde från Sagåsen

Personerna som avvikit från förvaret är efterlysta av polis, som även sökt igenom området med hund. Dock utan att hitta någon av personerna.

Enligt nyhetssajten Blankspot ska det ha funnits 65 personer intagna vid rymningstillfället.

– Alla hade möjligheten men de flesta här vet inte vad de skulle göra som rymlingar, säger en förvarshållen till Blankspot.

Den del där de förvarstagna misstänks ha flytt är avstängd. Utredningen om hur flykten kan ha skett pågår.

Trots att det här är den andra rymningen från förvaret i år, menar Migrationsverket att fenomenet är ovanligt.

– Det är väldigt ovanligt att människor rymmer från förvar och ännu ovanligare att det är så här många. Under dagen (fredagen) kommer vi återställa de fysiska lokalerna som är avstängda och utreda närmare hur det här kan ha hänt, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på myndigheten.

Hur kunde det här ske igen?

– Självklart är det så att, varje gång något sådant här sker, så måste vi utreda vad som har hänt och säkerställa hur det har hänt. Det måste vi se närmare på, rent praktiskt hur det har gått till.

Guna Graufelds säger att boendet är låst men att det är fritt att röra sig mellan rummen inne i lokalerna.

Anthon Näsström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar