Alla kommunanställda ska få svara på frågor om sin mässlingstatus. Arkivfoto: Anna Hedlund/Kent Randau

Mässling kartläggs bland alla anställda

Vilka är immuna mot mässling? Nu ska Mölndals stad kartlägga alla sina nästan 5 000 anställda.

– Vi följer de rekommendationer vi får från Vårdhygien, säger Karin Paust, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.

Vårdhygien är en enhet på Sahlgrenska universitetssjukhuset som har till uppgift att hjälpa till att begränsa smittspridning. Deras råd får nu till följd att alla anställda i Mölndals stad, nästan 5 000 personer, kommer att få ett frågeformulär där man får svara på om man är vaccinerad mot mässling, hur många vaccinationer man har fått och om man tidigare har haft sjukdomen.

De som antingen är fullvaccinerade eller har haft mässling tidigare räknas som immuna. Tanken med kartläggningen är att Mölndals stad på sparar lite tid om det uppstår ett läge där mässlingsutbrottet skulle förvärras.

– Detta är det enda vi gör just nu. Vi kommer inte att erbjuda vaccinationer utan vi inväntar vi nya instruktioner. Om det till exempel skulle bli ett utbrott i Mölndal så är det bra om vi vet vilka som är immuna och inte. För om det blir ett utbrott så kan det gå ganska fort, säger Karin Paust.

Som Mölndals-Posten tidigare rapporterat kommer det rapporter om nya mässlingfall regelbundet, trots att Sahlgrenska universitetssjukhuset har ägnat mycket tid och kraft åt smittspårning. Totalt har 26 konstaterade fall av mässling registrerats i Göteborgsområdet sedan i december.

Inget av fallen har någon koppling till Mölndal.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar