Arkivfoto

Många pappor att fira på söndag

På söndag lyfts landets pappor fram lite extra på fars dag. I Mölndal är det drygt 15 000 män som har barn och som kanske firas lite extra.

Fars dag kom till Sverige på 30-talet men har sitt ursprung i USA efter att initiativtagen mrs John Bruce Dodd ville hylla sin pappa som uppfostrade henne och hennes syskon ensam efter att mamman gått bort.

I Sverige firas den andra söndagen i november och i år blir det nu på söndag den 12:e november. Inför det har också SCB sammanställt statistik till nyhetsbyrån Siren på hur många pappor det finns i landets kommuner genom att jämföra antalet män över 15 år som har barn med de som inte har barn. Siffrorna är hämtade från sista december 2016.

Inte helt oväntat så är det också stora skillnader mellan kommunerna. Lägst andel pappor finns i Solna där 46 procent har barn, även Göteborg hamnar lågt med 50 procent. Högst andel finns i Lomma där 72 procent av den manliga befolkningen över 15 år är pappor. I Mölndal var det då knappt 26 000 män över 15 år och av dem var det drygt 15 000 som hade barn vilket motsvarar 60 procent.

– Åldersstrukturen spelar förmodligen in. Ju äldre männen i kommunen är, desto större andel har ett barn. I kommuner där befolkningen är yngre kommer andelen pappor att vara lägre, säger Linus Garp, utredare på SCB, till nyhetsbyrån Siren.

Högst andel pappor i länet är det i Lerum med 70 procent och lägst i Göteborg med 50 procent. Totalt i landet är andelen pappor 59 procent.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar