Man i Mölndal blir av med bostad – råttor och kriminella i lägenheten

Hyresnämnden ger Möndalsbostäder rätt att avsluta hyresavtalet för en hyresgäst som inte bott i lägenheten. Mannen menar själv att han satt fast på Cypern på grund av pandemin.

Problemet med den förklaringen är att utlandsvistelsen skedde flera månader innan Europa fick det första fallet av covid-19, enligt Hem & Hyra.

En man i Mölndal som hyrt en lägenhet av kommunala Mölndalsbostäder sedan 2014 riskerar nu att förlora kontraktet, efter att hyresnämnden valt att ge hyresvärden rätt.

Mannen hade fått tillstånd att hyra ut lägenheten under två år från 2016 på grund av arbete utomlands. Efter en felanmälan om en trasig toalettstol 2019 kunde en reparatör på platsen konstatera att lägenheten inte verkade bebodd och att råttor klättrat upp genom rören och gnagt sönder vattenlåset i badrummet.

LÄS MER: Hotas av vräkning – åkte på semester i stället för att betala hyran

”Hyresvärden upptäckte även att råttor hade beretts möjlighet att gnaga på vattenlåset, som var i plast, utan att bli störda i badrummet. Råttor kryper sällan upp om det kontinuerligt spolas vatten i rören från badrum eller kök. Men om råttorna märker att rören är torra så hittar de oftare upp i lägenheten”, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Fick inte hyra ut igen

Under våren förra året ville mannen återigen hyra ut lägenheten på grund av arbete utomlands. Men denna gång fick han nej av värden. En kort period efter det genomförde polisen en husrannsakan och bröt sig in i lägenheten. Enligt Mölndalsbostäder verkar polisen haft span på adressen under hela april månad förra året.

”Det har varit svårt för hyresvärden att få reda på något om polisinsatsen då de män som greps inne i prövningslägenheten alltjämt sitter frihetsberövade och förundersökningssekretess därför råder.” skriver hyresnämnden i beslutet.

LÄS MER: Tvist om stökig bostad avgjordes i rätten

Lägenhetsinnehavaren var inte där när polisen tar sig in i lägenheten. Det var däremot två män, som grips. Förstahandshyresgästen gick under den tiden inte heller att kontakta.

Mölndalsbostäder beslutade sedan därför att säga upp mannens hyreskontrakt, något som han har motsatt sig.

Inte trovärdig

Bland annat har mannen hävdat att han blev kvar på Cypern i oktober 2019 på grund av pandemin och därför inte bott i lägenheten. Men då var det fortfarande flera månader innan några fall av covid-19 registrerades i Europa. Hyresnämnden menar därför att förklaringarna som mannen lämnat inte är trovärdiga.

Hyresnämnden konstaterar också att hyregästen ”sammantaget får anses ha åsidosatt sina åligganden enligt hyresavtalet i sådan utsträckning att det skäligen inte ska förlängas.”

Mannen har överklagat beslutet till Svea hovrätt, enligt Hem & Hyra.

Filip Kruse

redaktion@molndalsposten.se