Det mänskliga mötet betyder så mycket, särskilt när man är gammal och skör, skriver MP:s chefredaktör Ingrid Fredriksson.

Mäktigt med mänskligt möte

KRÖNIKA

Ett av de ämnen som vi får in flest insändare om är hemtjänsten. Någon gång är budskapet tacksamhet över den hjälp man får, men de allra flesta som skriver gör det i ilska och frustration över sin arbetssituation. Stressen. Känslan av otillräcklighet. Skuldkänslorna för att man inte hinner ge de gamla den tid och omsorg de har rätt till.

Insändarna är ytterst sällan signerade med namn. Det finns en utbredd rädsla för hur det skulle påverka ens arbetssituation om man går ut offentligt och kritiserar sin arbetsgivare.

Ska det verkligen behöva vara så här år efter år? Det går knappt att hitta någon som inte inser betydelsen av en välfungerande hemtjänst, varken bland politiker eller medborgare. Kommunerna vinner på att de gamla bor hemma så länge som möjligt. Ändå lyckas vi aldrig prioritera det tillräckligt mycket för att skjuta till tillräckligt med pengar. Hur svårt kan det egentligen vara?

Min mamma har hemtjänst sen ett par år tillbaka. Det fungerar fantastiskt bra. Hon har någon som tittar till henne flera gånger om dagen och sköter det praktiska. Och framförallt får hon fler mänskliga möten under dagen, om än korta.

Det mänskliga mötet betyder så mycket, särskilt när man är gammal och skör och kanske inte har så mycket kvar av sitt sociala nätverk. Jag tänkte på det häromdagen när jag med stigande fascination tittade på Youtube-klipp om roboten Sophia. Har du sett den? Ett företag i Hongkong har tagit fram en robot i mänsklig storlek med ansiktsdrag som liknar skådespelerskan Audrey Hepburns. Roboten, som till och med har beviljats medborgarskap i Saudiarabien, är bland annat tänkt att fungera som sällskap åt gamla på äldreboenden.

Fascinerande och nyskapande, definitivt. Men än så länge föredrar jag att min mamma får sällskap av riktiga människor.

Ingrid Fredriksson

chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar