Magväska och hockeyfrilla är en rättighet

KRÖNIKA Jag såg en ny serie i helgen och tänkte att det var kul att den utspelade sig i gränslandet mellan 80- och 90-tal, något jag kunde urskilja på kläderna. Tills jag förstod att det var nutid och en rullgardin drogs ner för ögonen när jag insåg att det har hänt. Jag har nått den punkt då jag inte förstår grejen, inte hajar modet, inte känner igen mig. Jag har blivit gammal.

Liknande upplevelse hade jag för några helger sedan på ett uteställe. Det var så coolt att jag trodde det var en ironisk tillställning och att klädsel och stil hörde till en utklädnad. De flesta var i tjugoårsåldern så jag och mina jämnåriga vänner höjde medelåldern rejält. Killar hade hockeyfrilla, tunn mustasch, frasig träningsoverallsjacka och jättekonstiga byxor som satt högt upp. En kille hade polotröja med en kortärmad skjorta ovanpå, platåskor, stentvättade jeans och pottfrisyr med kort lugg. Tjejer hade i princip på sig kläder som de snott av sin morfar. Rutiga skjortor, t-shirts med reklamtryck och illasittande jeans som var fem storlekar för stora. Och alla hade magväska. Jag fattade ingenting! Vad ÄR detta? Ska det kallas mode? De ser inte kloka ut. Det kändes som att jag bott i en grotta, blivit 1 000 år gammal och nu kommit ut i en samtid jag inte förstod.

Jag använder väl i princip samma adjektiv som min egen mamma gjorde när jag var ung och hon desperat försökt förstå varför jag hade trasiga jeans och pyjamasskjorta på skolfotot i nian. Jag var grunge, såklart.

Allt mode kommer ju tillbaka och min farmor som är 96 år sa till mig en gång att hon hade flera uppsättningar kläder på vinden som alltid var moderna eftersom hon levt så länge. Vissa stilar hade varit moderna fyra gånger om under hennes livstid. Svindlande.

Unga människor vill passa in och följer därför modet, men många unga människor är också orädda och vågar testa gränser. Utan de unga skulle samhället stagnera, på flera plan än modemässigt.

När jag smält det nya modet kan jag också beundra de som vågar sticka ut och ha en egen stil. Det finns en trend bland killar att använda tjejkläder och smycken och det görs på det mest naturliga sätt. Jag jublar inför allt som luckrar upp våra stereotypa normer och suddar ut facken där vi ligger och skaver. Att få ha en egen stil och uttrycka vem man är genom denna är en demokratisk rättighet. Att ha magväska och hockeyfrilla är en rättighet. Och till dig som inte orkar hoppa på nytt mode, sitt still i båten. Förr eller senare kommer din stil att bli inne igen. Hur ful den än är.

Elin Lund

Socionom och kulturkonsument från Kållered. Älskar att cykla.