Loppis som finansierar kossor

Inköp av lotter, bullar, böcker, husgeråd och en rad andra prylar gick åt under kyrkans loppis i Kållered under lördagen. Våmmedalsbon Almina Binici var en av dem som gjorde en god affär. 

För nionde året i rad hade Svenska kyrkan loppis i Kållereds församlingshem för att samla in pengar till ett koprojekt i Tanzania. Tidigare år har det fått in nog med pengar för att finansiera cirka nio kossor till behövande i landet. Familjerna får en dräktig kviga som de kan få mjölk och gödsel från och i förlängningen även kalvar. En del familjer kan få getter istället.

– Kållered är en gammal bondebygd och därför ligger djur nära hjärtat. Det är också ett bra och väl inarbetat projekt, säger Agneta Zeidan, diakon och ansvarig för loppisen för Svenska kyrkan i Mölndals räkning.

Kållereds församling samlar in pengar till projektet på olika sätt under hela året, men loppisen på lördagen och en brödauktion på söndagen står för merparten av pengarna som kommer in. Det är flertalet privatpersoner och företag som har hjälpt till genom att skänka varor som kyrkan kan sälja.

Agneta Zeidan berättar att det är många som kommer för att fika tillsammans och blir kvar några timmar, hon uppskattar att de får mellan 200 och 300 besökare från närområdet. Och redan när dörrarna slogs upp klockan 11 på lördagen var det en hel del folk på plats.

Kålleredsbon Luca Sanchu köper lotter med sitt barnbarn Sebastian Åsell, som hoppas vinna en ask med praliner. Bredvid brädar Solveig Warvås alla butikers bokreor med sitt bord med begagnade böcker för en femma styck. Hon berättar att böckerna brukar sälja bra och att hon själv har lite svårt att så emot.

– Dramaten blir full med böcker istället för mat. Men det är bra att ha hemma om influensan slår till, säger hon och skrattar.

Tioåriga Almina Binici kan mycket väl vara den som lyckats med dagens klipp. Hon fick ett par guldfärgade ljusmanschetter helt gratis. De ska få pryda ett litet hus Almina gjort till sin sten Ebba som hon har hemma.

– Jag ska sätta dem på dörren, säger Almina.

Mamma Helena Svensson har hittat en sommarduk och en kattväska till katten Lova.

Vinster som en matspann och en pizza på Nisses ropas ut, Kålleredsborna Matz och Liane Engström fikar med sitt barnbarn, snart tvååriga Alva Mellin, och i ett hörn sitter konfirmanderna Stina Törnberg, Markus Olofsson, Erik Brissman och Linus Wass. De har hand om fiskedammen och ansiktsmålningen, men eftersom medelåldern ligger på den övre delen av skalan, så blev det ingen rush direkt. Men att döma av loppisens första timme så lär det bli några extra kor i Tanzania tack vare köpsugna Kålleredsbor även i år.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar