Ronny Sjögren i Åby grundade Mölndals största köp- och säljsida på Facebook. Foto: Fredrik Hofflander

Lokala köp- och säljgrupper växer snabbt

Att köpa och sälja prylar via Facebook är ett fenomen som bara växer. I Mölndal finns det två stora grupper.

– Jag tycker om miljötänket, säger Ronny Sjögren som grundat den ena.

Sverige är tveklöst ett land där handeln med begagnade varor uppnått riktigt hög status. Bolaget bakom den största köp- och säljsajten Blocket redovisade exempelvis en omsättning på nära en miljard kronor 2016 och en vinstmarginal på över 50 procent.

Men bakom den marknadsledande jätten finns ett mer lokalt fenomen som snabbt ökar i popularitet: second hand-grupper på Facebook. I Mölndal finns det två riktigt stora: ”Köp och sälj i Mölndal” med 8 300 medlemmar och ”Skänkes/säljes/köpes i Mölndal”, med nära 10 000.

– Jag tycker det är bra att vi inte bara slänger saker. Det du inte vill ha finns det andra som kan ha nytta av. Sedan blir det lite tryggare än Blocket när du själv kan gå in och kolla på den andres Facebook-profil, säger Ronny Sjögren.

Han grundade ”Skänkes/säljes/köpes i Mölndal” för drygt fyra år sedan. Gruppen växer med runt 50 nya medlemmar varje vecka.

– Jag är faktiskt lite chockad av hur stort det har blivit. Det blir som ringar på vattnet, säger Ronny Sjögren.

Han har numera hjälp av tre andra personer för att hålla koll på gruppen, godkänna nya medlemmar och om nödvändigt medla i konflikter som uppstår när affärer går snett.

– Det vanligaste problemet är att den som lovat att hämta något inte dyker upp. Gör man så flera gånger så åker man ur gruppen.

Även Terese Blixt, som driver ”Köp och sälj i Mölndal”, får då och då ta tag i konflikter mellan medlemmar. Men hennes största bekymmer är att hålla gruppen någotsånär lokal. Tanken är att alla som är med ska bo i Mölndal, eller åtminstone kunna lämna över varorna här.

– Tidigare har det dykt upp folk som vill att man ska hämta saker i Borås till exempel. Men nu får man svara på några kontrollfrågor innan man blir medlem i gruppen, säger hon.

Både Terese Blixt och Ronny Sjögren ser framför sig att grupperna rullar vidare och fortsätter växa.

– Det är ganska mycket jobb men jag tycker att det är jättekul, säger Terese Blixt.

I kommunen finns det dessutom flera superlokala grupper, som satsar på begagnathandel inom ett mer begränsat geografiskt område. ”Eklanda köp och sälj” är ett exempel, med drygt 1 600 medlemmar.

– Det blir lite smidigare när alla bor gå gångavstånd och man känner igen många. Själv brukar jag oftast börja med att lägga ut saker i gruppen och får jag inte napp så kanske jag går vidare till Blocket, säger Royne Wiberg, som är en av två administratörer.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar