Leifs ambition: ”Att fördubbla omsättningen vart femte år”

1981 började Leif Brattschöld på Regins lager i Kållered. Då hade företaget åtta anställda. Sedan dess har Leif blivit delägare, innehaft titeln som såväl vd som koncernchef och personalstyrkan har vuxit till 300 personer spridda över världen.

Leif Brattschöld är i dag affärsutvecklingschef och fokuserar på företagets hållbarhetsarbete och på att hitta nya affärer som kan få företaget att växa.

Vad gör Regin?

– Våra produkter och tjänster reglerar inomhusklimatet och med hjälp av dem sparar man energi i fastigheter. Det handlar om att kontrollera inomhusklimatet genom att styra ventilation, temperatur och fukt så att så lite energi som möjligt används. I stor sett alla fastigheter kan spara in 25 procent på energiförbrukningen genom förbättrade styrsystem.

Vilka är era kunder?

– Vår slutkund är fastighetsägare. Det kan vara kommuner, landsting eller privata fastighetsägare. Våra styrsystem finns i de flesta typer av fastigheter såsom hotell, köpcenter, kontor och i flerfamiljshus i över 90 länder, främst i Europa och Asien.

Hur hamnade du på företaget?

– Efter lumpen hoppade jag av gymnasiet och var på lagret på Volvo Penta. Men jag hade höga ambitioner och tänkte att om jag började på ett mindre företag kunde jag jobba mig upp. När jag började på lagret här 1981 var Regin ett mindre företag. Totalt var vi åtta anställda. I dag är vi 300 varav ett 70-tal sitter i Kållered.

Vad har du gjort under åren?

– Jag har jobbat på sälj, marknadsföring, export och varit vd och koncernchef i många år. 1989 köpte jag och två kollegor ut bolaget med visionen att bli en komplett leverantör inom fastighetsautomation.

Hur har företaget förändrats?

– Numera ingår 15 företag i koncernen. Vi har alltid haft väldigt höga ambitioner och i princip har vi dubblat omsättningen vart femte år. 2020 har vi en årsomsättning på cirka 550 miljoner och inom fem år ska omsättningen vara en miljard. Det som inte har förändrats är vår företagskultur. Vi har högt i tak och alla anställda ska kunna påverka och utvecklas.

Nämn en viktig milstolpe?

– Ett av de viktigaste förvärv vi gjort var 2002 när vi köpte Exomatic som var det företag som tog fram de första styrsystemen på den svenska marknaden. Därmed tog vi steget från enkla produkter till avancerade system. 

Hur viktigt är Kållered för företaget?

– Sedan 1981 har huvudkontoret legat här, företaget drivs härifrån och de flesta beslut tas här. Vi ligger fantastiskt bra med motorväg och tåget precis utanför. Närheten till Landvetter och Göteborg gynnar oss när vi får internationella besök.

Hur påverkar det stora intresset för klimat och miljö er som företag?

– Förr var syftet med att spara energi främst att spara pengar, nu handlar det om att värna om miljön också. På Regin har vi ett eget Greenline-intitiativ där vi strävar efter att minska klimatpåverkan. Vi stödjer och är delaktiga i utvecklingsprojekt för energibesparing runt om i världen.

Vilka frågor är viktigast för er framöver?

– I dag kräver marknaden ett större fokus på service och kompletta lösningar och vi satsar därför på att utveckla helhetslösningar där olika tjänster ingår. Företaget är oerhört utvecklingsintensivt. Vi investerar mer än tio procent av vår årsomsättning på produktutveckling.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Leif Brattschöld

Ålder: 58.

Bor: Lindome.

Familj: Fru och tre utflugna barn. Leif träffade sin fru när han var 17 år och hon 15.

Intressen: Idrott, framför allt hockey. I många år var han hockeytränare i Mölndal. Själv kör han mountainbike och spinning.

Ville bli som ung: ”Jag ville ha eget företag ganska tidigt. Det var drömmen att få något eget och att kunna bygga upp något beständigt som lockade.”