Tiden går fort. Om vi inte gör något åt det vill säga, skriver MP:s krönikör Lasse Rundblom.

Läs endast om du vill bli yngre

KRÖNIKA

Visst är det väl så; att bilresan hem alltid går fortare än resan dit? Det har sin förklaring. Vetenskapen hävdar att tiden går långsammare när vi ställs inför nya saker. Då går det åt mer energi och fokus. Allt nytt måste nämligen registreras, systematiseras och göras begripligt. Därför upplevs just resan dit, till nya mål och äventyr – mycket längre än resan hem, då det som var nytt har blivit välkänt. Hjärnan går då in i ett viloläge och resan hem upplevs därför gå fortare. 

Det låter logiskt och begripligt. Och odramatiskt om det bara handlar om bilresor. Men här kommer en rysare; tänk om det kan vara så med själva livet? 

Psykologer menar att barn upplever mer tid än vuxna. Alltså, att resan dit, den första halvan av livet, går långsamt. Allt är nytt, allt tar tid att lära och förstå. Jag minns min barndoms långa somrar, från skolavslutning till kräftskivan var det en oändlighet. Varje kväll var ett helt äventyr. Det var alltid långt till jul. Jag räknade ner dagarna till min födelsedag. Ett år – en evighet. 

Men vägen hem, i livets andra halva, så rusar tiden fram. Sommar, höst, vinter och vår. Jag hinner knappt tänka efter, inte känna efter, knappt njuta. Vart tog helgen vägen? Hur kunde sommaren bli så kort? Är det redan första advent? Vart tog ett år vägen, egentligen?  

Det går fort. Om vi inte gör något åt det vill säga – för det finns naturligtvis ett motmedel! 

Tillbaka till teorin om medvetandet. Skillnaden i tid är att det som är nytt och okänt tar tid att registrera och upplevs därför som längre och det som är bekant gör omvänt att tiden upplevs gå fort. 

Så därför tänker jag nu börja göra helt nya saker. Obekanta saker. Ovanliga saker. Det gör per definition att tiden går långsammare. Att mitt liv blir något längre. Vad bra att jag har börjat skriva krönikor, det är helt nytt för mig och gör därför mitt liv lite längre. Och ni som läser dessa rader, grattis, förhoppningsvis är det något nytt och ni sitter just nu och förlänger era liv.  

Så ta chansen att förlänga dagen och livet. Prata med folk som du inte känner, lyssna till berättelser du inte hört förr, drick okända viner och dansa med främlingar till ny musik. Idag kan vi utsätta våra hjärnor för nya upplevelser och gå till sängs något yngre än när vi steg upp. Utmana dig själv. Träffa nya människor, gå en annan väg hem, se en Netflixserie du inte tänkt. 

Här kommer förslag på saker du kan göra under helgen i Mölndal med omnejd – saker du kanske inte brukar göra – så kanske du vaknar lite yngre på måndag än idag. Lycka till. 

• Törs du vandra i ett mörklagt slott? Rundtur erbjuds i Gunnebo på fredag kl 18.

• Gå till Aktiviteten i helgen och se några av de många fotbollsmatcherna i Luciacupen för de yngsta.

• Boka plats för Drömmen om Mölndal, krogshow på Teaterhuset på lördag kl 19.

• När såg du en allsvensk bandymatch senast? På söndag klockan 16 tar Mölndals damer emot Surte.

• Njut av unga musiker du aldrig hört förut. Kulturskolans julkonsert i Fässbergskyrkan på söndag klockan 18.

Lasse Rundblom 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar