Läraren döms till fängelse – men frias från våldtäkt

Den före detta läraren på Bosgårdsskolan frias från misstankarna om våldtäkt. Istället döms han för nio fall av sexuellt ofredande. Han döms till fängelse i nio månader.

Mannen har jobbat på Bosgårdsskolan i närmare tio år. En av hans huvudsakliga arbetsuppgifter var att jobba särskilt med barn som inte syns och hörs så mycket. Det betydde att han och en kvinnlig kollega som hade samma inriktning ofta var fysiska med barnen. Ville de sitta i knät fick de alltid det, berättade mannen under tingsrättsförhandlingarna.

Det var i juli i år som mannen hämtades in till polisförhör. I polisbilen ska mannen ha sagt att allt var ett missförstånd. Han berättade för poliserna att han mådde dåligt och var så stressad att han kunde få ryckningar i sina händer. Helt plötsligt var de bara på fel ställen.

Läraren, en 42-årig man, åtalades för sexuellt ofredande mot sju barn, sexuellt övergrepp mot två barn och våldtäkt mot ett barn. Samtliga åtalspunkter handlar om att mannen vidrört barnen på olika sätt.

Frias från våldtäkt

Händelsen som rubricerades våldtäkt mot barn handlar om ett tillfälle då mannen haft en flicka i sitt knä på skolgården. Flickan har i förhör med polisen berättat att mannen vidrört henne på ett sätt som åklagaren anser vara jämförligt med samlag.

Enligt tingsrätten är flickans uppgifter vaga och oklara, och sticker ut jämfört med vad de andra målsägande berättat. De tycker också det verkar märkligt att det ska ha skett på skolgården, men flera andra barn i närheten.

Därför frias mannen från den åtalspunkten, men döms istället för sexuellt ofredande för händelsen, då tingsrätten anser att det är bevisat att han rört barnet på ett olämpligt sätt.

Döms för nio fall

Även åtalspunkterna sexuellt övergrepp bedöms av tingsrätten vara ofredanden. De handlar om att mannen ska ha haft barn i knät när de tittat på film och klämt på olämpliga ställen. Barnen har i förhör sagt att mannen brukar göra så och att de trodde det var okej.

Mannen har sagt att han haft sina händer där, men inte gjort något annat. Han hävdar att uppgifterna är påhittade och att barnen uppenbart blivit påverkade av vuxna. Tingsrätten anser att det inte är bevisat att mannen begått en sexuell handling, men att han vidrört barnen sexuellt.

Han döms nu för nio fall av sexuellt ofredande. Han frias i ett fall. Enligt tingsrätten har den tionde målsägandens uppgifter inte fått stöd av vad andra barn och pedagoger berättat.

Döms till fängelse

Mannen är ostraffad sedan tidigare. Tingsrätten anser att mannen är i behov av vård, men att påföljden skyddstillsyn inte är tillräckligt ingripande. Han döms därför till fängelse i nio månader.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna. Under huvudförhandlingarna, som pågick under tre veckors tid, sa han att det märktes att barnen pratat ihop sig, påverkats av vad vuxna sagt och fantiserat ihop sina vittnesmål.

Brotten har begåtts mellan hösten 2018 och våren 2020.

Läs mer: Första larmet om åtalade läraren kom redan 2015

Läs mer: Skolchefen lägger locket på om åtalet mot läraren

Första larmet kom 2015

I polisens förundersökning framgår att en förälder som såg läraren massera två barn slog larm till skolan redan 2015. Föräldern tyckte att situationen verkade konstig och hen uppgav då att läraren haft stånd och rodnat när han lämnade rummet.

Nästa larm kom från en vikarie, som tyckte att läraren umgicks med barnen på ett annorlunda sätt än de andra pedagogerna. Vikarien hade reagerat på att mannen ”hade flickor i knät på ett olämpligt sätt samt att hans händer var på opassande ställen”.

Under våren spenderades mer tid än vanligt utomhus, på grund av coronapandemin, och då blev fler kollegor uppmärksamma på hur mannen umgicks med barnen. I ett möte med skolledningen ska mannen ha sagt att han visste att han gjort fel och att hans spärrar försvunnit.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@molndalsposten.se