Susanne Rappmann har tagit ännu en stor seger på vägen mot att bli ny biskop i Göteborg stift. Arkivfoto: Fredrik Hofflander

Kyrkoherden tog ny seger i biskopsval

Mölndals kyrkoherde Susanne Rappmann vann onsdagens biskopsval med stor marginal. Nu återstår bara ett enda hinder innan hon får ta över Göteborgs stifts mäktigaste post.

– Det är fantastiskt roligt och omvälvande, säger hon till Mölndals-Posten bara minuter efter att resultatet offentliggjorts.

Läs mer: Mölndals kyrkoherde vann första valet (PLUS)

Vid 13-tiden på onsdagen stod det klart att förhandsfavoriten Susanne Rappmann, boende i Lindome och kyrkoherde i Mölndals pastorat, tagit ännu en stor seger i det långdragna biskopsvalet i Göteborg.

Sju kandidater återstod för de röstande att välja mellan. Och Susanne Rappmann var deras särklassiga favorit. Hon fick 37 procent av de 1 145 rösterna, att jämföra med tvåan Erik Johansson som stöttades av 21 procent.

Resultatet innebär att Susanne Rappmann och Erik Johansson går vidare till en helt avgörande valomgång som äger rum den 8 november.

– Jag hoppades väldigt mycket på att jag skulle vara bland de två främsta. Nomineringsvalet i september pekade ju i den riktningen, men sedan sker allt i en för mig ganska fördold process. Så det är svårt att veta säkert, säger Susanne Rappmann.

Mycket av diskussionerna inför onsdagens val har handlat om just Susanne Rappmann och Erik Johansson, två personer som utmålats som något av motpoler. Erik Johansson är känd för att vara motståndare till samkönade äktenskap och han har uttryckt stor tveksamhet till att prästviga homosexuella personer.

Han har offentliggjort att han själv är homosexuell, men att han valt att leva i celibat.

– Jag känner inte Erik Johansson alls, men jag vet ju att vi tycker olika i den här frågan. Egentligen är det inte han och jag som är motpoler, utan det är han och vi andra sex som är motpoler. Erik är ganska ensam i sin uppfattning, säger Susanne Rappmann.

Hur viktig blir frågan om samkönade äktenskap när ni ställs mot varandra i november?

– Det vet inte jag. Jag vet inte om de som röstat på Erik har tyckt att just den frågan varit viktig.

Enligt Susanne Rappmann är det inga valrelaterade arrangemang planerade under tiden fram till avgörandet den 8 november.

– Det blir tre nervösa veckor, konstaterar hon.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar