Kvinnliga författare populärast på biblioteken

På Mölndals bibliotek var det de kvinnliga författarna som regerade under 2016. Stor succé gjorde också Jeff Kinneys barnböcker samt faktaböcker om Minecraft.

När Anette Eliasson bibliotekschef i Mölndal summerar året som gått är det främst kvinnliga författare som syns på topplistorna hos Mölndals bibliotek. Allra mest populär under 2016 var ”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante. På andra plats ”Arvet efter dig” av Jojo Moyes och på tredje plats Martina Haags bok ”Det är något som inte stämmer”. 

– Det är populär litteratur. Det är angelägna böcker som handlar om livet och känslor, säger Anette Eliasson. 

De kvinnliga författarna toppar även listan över de mest lånade deckarna på Mölndals bibliotek under 2016. I Topp återfinns ”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins, ”Det andra ansiktet” av Mari Jungstedt och ”Det som inte dödar oss” av David Lagerkrantz. 

–  Det är jättespännande med så många kvinnliga författare, för flera år sedan var det inte så, framförallt inte på deckare så det är spännande.

Men det är inte bara romaner som är populära. En lika stor del av de utlånade böckerna är fakckböcker. Och mest utlånad under året som gick var ”Älskade terrorist” av Anna Sundberg. På andra och tredje plats kom ”Lär dig leva” av Mats Billmark och Susan Billmark respektive ”Min hemlighet” av Petter Stordalen. 

Bland de lite yngre var det framförallt ungdomsserien ”Dagbok för alla min fans” av Jeff Kinney som gjorde succé. Flera av böckerna i serien tog plats på topplistan 2016. Stort intresse bland barn och unga har också intresset för böcker om datorspelet Minecraft varit. 

Totalt ökade också antalet utlån på Mölndals bibliotek under 2016. Totalt lånades 586 000 böcker och annan media, en ökning med 2 700 utlån från föregående år. 

– Det är jätteroligt att det ökar. Vi har också ökat utlåningen till barn och unga och av barnlitteratur vilket vi har satsat på och att vi fått effekt på det på kort tid är fantastiskt, säger Anette Eliasson. 

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se

Lista: mest utlånade böcker 2016

Romaner – Vuxen

1. Min fantastiska väninna, Ferrante, Elena:  383

2. Arvet efter dig, Moyes, Jojo: 331

3. Det är något som inte stämmer, Haag, Martina: 306

4. Århundradets kärlekskrig, Witt-Brattström, Ebba:198

5. Livet efter dig, Moyes, Jojo:190

6. Kärlek sökes, Hjulström, Carin: 179

Spänning – Vuxen

1. Kvinnan på tåget, Hawkins, Paula: 222

2. Det andra ansiktet, Jungstedt, Mari: 219

3. Det som inte dödar oss, Lagercrantz, David: 217

4. Rädslans fångar, Jansson, Anna: 193

5. Vågspel, Rosman, Ann: 192

6. Tiggaren, Sofie Sarenbrant: 175