Kulturträff med sopplunch

SPF seniorerna Sagsjön/Kållered

Man känner sig välkommen när man kommer in från ruskvädret ute till smakfullt dukade bord för sopplunchen i Apelgårdens kyrka i samarbete med Svenska kyrkan. När vi cirka trettiofem personer övervägande delen kvinnor (21/15) satt oss till bords välkomnade Barbro Olsson från SPF Sagsjön oss och presenterade dagens huvudperson diakon Christine Ahrendt i Kållereds församling. En bild av en maskros och en liten betraktelse om att kärlek och godhet besegrar hat och ondska väckte en tanke hos mig om ”maskrosbarnen” som klarade sig mot alla odds och som jag lite senare upplevde var den röda tråden i dagens ämne: Uppväxt i murens skugga.

Sopplunch utan soppa vad är det? Ärtsoppa på gröna ärtor tillsammans med lite andra godsaker såsom ägg, creme fraiche och bröd gjorde mig väl rustad för föreläsningen. Christine föddes 1964 i en liten by cirka fem mil från gränsen mellan Öst- och Västtyskland under enkla förhållanden. Redan som barn upplevde Christine att samhället var ofritt såsom att alla skulle ha uniform i skolan som hon avslutade efter tionde klass.

Christine berättade med inlevelse på ett ”modernt” språk hur hon arbetade på sjukhus och hur proteströrelsen blev starkare och starkare och att i kyrkan var det lite öppnare samtalsklimat än i ett övrigt kontrollerande samhälle och alla som inte följde reglerna bestraffades. Allt skulle kontrolleras och godkännas av staten så det var inte problemfritt att gifta sig över ”gränsen”.

Jag vill inte i skrift beröra att hon erkände att hon lurat staten genom att manipulerat en inbjudan från en 75-årig släkting i Polen. Christine skojade till det rejält när hon berättade om den ”kända” Trabanten och många minns väl den. Många frågor om och upplevelser i det gamla Östtyskland avslutade berättelsen och alla medverkande fick varma applåder.

Fakta: Muren byggdes 1961 och öppnades 9 november 1989. Christine gifte sig 1989 och flyttade till väst samma år. Christine flyttade till Sverige 2001. En 18-årig grabb var sista dödsoffret vid muren 1988.  

Curt Persson 

Relaterade artiklar
Fler artiklar