Dansen är stor i Mölndal och vi borde stolt visa upp den, men det finns ingen arena att göra det på, skriver MP:s chefredaktör Ingrid Fredriksson.

Kulturen förtjänar ett eget hus

REDAKTÖREN

Varför har Mölndal inget eget kulturhus? Staden växer så det knakar och allt fler nya invånare flyttar in. Många av dem kommer vilja skapa och ta del av kultur. Och visst erbjuds ett hyfsat välfyllt kulturellt smörgåsbord att kalasa på här i staden, men det finns ingen samlad plats för den att vara på, ingen lokal där den naturligt hör hemma.

Stadens taktik är istället att pytsa ut kulturen på många olika ställen, som Grevedämmet, Möllan, Aktiviteten och gamla stadshuset vid Gamla torget, som håller på att rustas upp. Jag förstår tanken, att det ska vara nära för så många invånare som möjligt, men det innebär samtidigt att den större och mer ändamålsenliga arena som behövs för exempelvis dansföreställningar, inte finns att tillgå. Dansen är stor i Mölndal och vi borde stolt visa upp den, men idag finns ingenstans att göra det på.

I det nya stadsbiblioteket som snart slår upp portarna blir det visserligen en aula med plats för 200 personer där man kan ordna författarbesök och mindre föreställningar, men det blir ingen scen och ingen plats för större arrangemang.

Ett kulturhus skulle dessutom stärka Mölndals särart och bidra till att sätta staden på kartan. Och det behövs, inte minst i dessa dagar när trenden på så många håll är att tänka region snarare än kommun, när Mölndals största privata arbetsgivare kallar sig Astra Zeneca Göteborg och när de flesta medier (förutom Mölndals-Posten) i samband med nazistdemonstrationen härom helgen hävdade att Ica Maxi ligger i Mölndal när det i själva verket ligger på Mölndalsvägen i Göteborg.

Frågan om ett kulturhus finns i dagsläget överhuvudtaget inte på politikernas bord, och därmed inte heller på tjänstemännens att göra-lista. Det är det besked jag får av samtliga inblandade parter.

Det är hög tid att vi ser till att det hamnar där då.

Ingrid Fredriksson

chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar