Företaget CPAC Systems i Mölndal tog hem priset som Västsveriges cykelvänligaste företag för andra året i rad. Från vänster kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Frick (MP), Michael Pettersson, Johan Nilsson och Anders Pihl. Foto: Elin Gustafsson

Krokslättsföretag cykelvänligast –  i år igen

För andra året i rad prisas Cpac systems i Krokslätt som den cykelvänligaste arbetsplatsen i Västsverige. Förutom full pott i utmaningens tjugo kriterier, har företaget tagit många egna initiativ.

– Det känns såklart jätteroligt. Det blir verkligen ett kvitto på allt arbete vi faktiskt lägger ner på detta, säger Anders Pihl, HR- och teknikchef på Cpac systems AB.

Totalt var det 110 företag från 17 olika kommuner som deltog i årets utmaning Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats, som syftar till att öka hållbart resande på arbetsplatser i Västra Götalandsregionen och Region Halland.

– Cykel är ett väldigt hållbart sätt att resa på och dessutom bra för både hälsan, ekonomin och miljön, säger Karin Ryberg, projektledare för Hållbart resande väst, en satsning där Västra Götalandsregionen och Region Halland arbetar för just hållbart resande.

Tjugo kriterier

Idén till utmaningen Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats föddes efter en liknande satsning som Göteborgs stad gjort.

– Vi tyckte att initiativet i Göteborg var en bra idé för att främja hållbart resande. Och efter att vi tagit kontakt med dem för två år sedan omformade vi projektet så att det passade oss, säger Karin Ryberg.

Förutom att främja hållbart resande ska företagen som vill klassas som ”cykelvänliga” också uppfylla vissa kriterier.

– På vår hemsida finns det 20 olika kriterier. Uppfyller man fem stycken får man en stjärna och uppfyller man tio kriterier får man två stjärnor, och så vidare. Ju fler uppfyllda kriterier desto fler stjärnor helt enkelt, säger Karin Ryberg.

Under prisutdelningen tidigare i veckan delades både blommor och diplom ut till de företag i kommunen som fått stjärnor – och ett extra diplom till regionens vinnare. Cpac systems i Mölndal uppfyllde, liksom i fjol, alla tjugo kriterier och lite till.

– Förutom att de har uppfyllt alla kriterier har de också tillämpat många egna initiativ som har bidragit till att de vann även i år, säger Karin Ryberg.

Cykelmekar-tillfällen, gratis slitagedelar på arbetsplatsen och gemensamma servicetillfällen är några av dem.

Låsbara cykelplatser

– Vi har såklart inspirerats mycket av alla befintliga kriterier, så som låsbara cykelplatser inomhus. Det är en väldigt smart idé. Vi vill såklart göra allt som underlättar för personalen att välja cykeln istället för ta bilen, säger Anders Pihl.

Av företagets 130 anställda cyklar ungefär hälften regelbundet till jobbet. Och trots att de utsetts till Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats två år i rad har företaget fortsatta mål för att främja hållbart resande.

– Vårt mål är att så många som möjligt ska välja att resa på andra sätt än med bil, säger Anders Pihl.

Elin Gustafsson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar