Kritik mot äldreboende: ”Munkavle på alla anställda”

Dusan Stojanovic har sin pappa boendes på Fässbergshemmet som blev drabbat av coronasmitta i förra veckan. Han menar att de anställda har fått munkavle och att det inte går att få svar på smittoläget på avdelningen.

En kritik som Mölndals stad inte alls håller med om.

Det var i onsdags i förra veckan som det konstaterades att en i personalen på Fässbergshemmet var smittad av det nya coronaviruset. I lördags kunde det också konstateras att en pensionär boendes på hemmet hade smittats och hade insjuknat i covid-19.

Men redan på fredagen hade Dusan Stojanovic börjat söka ansvariga för att få mer information kring smittspridningen. Något som han inte lyckades med.

– Jag är mycket orolig för att Fässbergshemmet inte kommunicerar. Det verkar som att munkavle har lagts på alla anställda inklusive de ansvariga på Fässbergshemmet och kommunikation sköts centralt. Det funkar överhuvudtaget inte, skrev Dusan Stojanovic i ett mejl till Mölndals-Posten.

Framförallt försökte Dusan Stojanovic få besked om vilken avdelning den smittade anställde jobbade på och om smittan hade spridits till andra avdelningar.

Mölndals stad håller dock inte med om kritiken utan menar att man har informerat i hög utsträckning.

– Vi informerade omedelbart all personal så att de skulle kunna svara på frågor från anhöriga och pensionärerna själva. Vi frågade pensionärerna vilka som ville att vi skulle kontakta deras anhöriga, säger Anna Hiller som är kommunikationschef på Mölndals stad.

Hon berättar att både den anställde och pensionären som blev sjuka befann sig i Hus 3 där det bor ytterligare 13 andra pensionärer.

Än så länge finns inga nya bekräftade fall av coronasmittade på Fässbergshemmet där totalt 91 pensionärer bor. Tvärtom är nu både den anställda och pensionären feber- och symptomfria. Den anställde som har tillfrisknat är åter i tjänst och jobbar på avdelningen.

– Jag håller verkligen inte med om att vi har satt munkavle på personalen. Men det har kommit en del reaktioner så vi kommer dra lärdom av detta och utvärdera om vi kan göra på andra sätt längre fram, säger Anna Hiller.

Dusan Stojanovic som nu har fått kontakt med personal på hemmet är kritisk till att den anställde är tillbaka i tjänst. Han tycker också att samtliga på avdelningen ska testas för coronaviruset.

– I dagsläget finns ingen sådan planering, men detta är en fråga för sjukvården. Den anställde är tillbaka i tjänst efter avstämning med sjukvården, uppger Anna Hiller till Mölndals-Posten. 

Helle Lyrstrand Larssen