Arkivfoto

”Köp inte ut fyrverkerier”

Varje år skadas runt hundra svenskar så allvarligt av fyrverkerier att de måste åka till akuten. Drygt 40 procent av dessa är under 18 år. Nu vädjar Brandskyddsföreningen:

– Köp inte ut fyrverkerier till minderåriga.

Nyårsafton är för många Mölndalsbor förknippat med feststämning, familj och goda vänner – och en natthimmel som sprakar av färgprakt. Men för några kommer detta med ett pris. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skadas årligen ett hundratal personer i Sverige av fyrverkerier och drygt tjugo av dessa så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus.

– Tyvärr är det ofta ungdomar som skadas, trots att personer under 18 år faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, precis som med alkohol, säger Åke Persson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Inför nyårsafton vill Brandskyddsföreningen därför uppmana alla att respektera lagen och inte köpa ut.

Läs mer: Så undviker du olyckor med nyårsraketerna

De vanligaste orsakerna till att något går snett är att pjäsen exploderar tidigare än man trott, att man leker med fyrverkerierna eller att man råkar träffar någon annan.

MSB:s siffror visar att nästan 95 procent av dem som tvingas uppsöka sjukhus på grund av fyrverkerier är män och oftast handlar det om bränn- eller sårskador på ögon, huvud och händer.

Jacob Humlén

jacob.humlen@molndalsposten.se

Brandskyddsföreningens bästa fyrverkeri-tips

1. Köp inte ut. Majoriteten av de cirka hundra personer som årligen skadas allvarligt av fyrverkerier är ungdomar – trots att 18-årsgräns gäller. Langning är straffbart.

2. Förbered dig. Följ bruksanvisningen och använd gärna en ramp för stabilitet – en tänd pjäs ska aldrig hållas i handen. Lämna alltid tillbaka skadade fyrverkerier.

3. Skippa spriten. Rigga pyrotekniken när du inte är berusad. Utse en fyrverkeriansvarig som håller sig rimligt nykter och ser till att alla andra håller säkerhetsavstånd. 

4. Felsök smart. Om fyrverkeriet inte fungerar: Avvakta i några minuter innan du går fram, luta dig aldrig över pjäsen och försök inte att tända den igen.

5. Begränsa elden. Vid brand: Hejda elden i vindriktningen och kväv lågorna. Vifta inte, det skapar gnistor och hjälper elden att ta fart. Ring 112 vid behov.

Relaterade artiklar
Fler artiklar