Konstverk skrapas fram i Lindome bibliotek

Trots en hel sportlovsvecka fullspäckad med konstnärligt skapande, fortsatte kreativiteten att flöda inne på Lindome bibliotek även under lördagen. Skrapkonst stod på schemat, och färgglada motiv spades på löpande band.

– Vi försöker anordna familjeaktiviteter minst en lördag i månaden, säger Sirpa Persson som är ansvarig för barnbiblioteket i Lindome och för lördagens aktivitet.

De svarta arken börjar sakta men säkert fyllas med regnbågens alla färger. Dock kommer inte färgen från varken en penna eller en pensel – utan genom att den skrapas fram.

Sirpa Persson blev själv inspirerad av en utställning som Sinntorpsskolans fritidsgrupp hade i höstas.

– De hade använt sig av skrapkonst, och det blev så vackert. Jag hade själv glömt av hur roligt det är att skrapa fram motiv istället för att måla dem, så därför fick det bli skrapkonst idag, säger Sirpa Persson.

”Roligt och spännande”

Runt bordet inne i biblioteket är det fullsatt. Hög koncentration varvas med noggrann beskådning. En av de som tagit plats vid bordet för att skrapa fram konstverk är 8-åriga Alva Ekvrärn Häggquist tillsammans med mormor Ann-Katerin Ekvärn.

– Jag har skrapat fram en blomma och lite fåglar. Det är kul när man inte vet vilka färger det blir, säger hon samtidigt som hon visar upp sitt verk.

Med hjälp av pinnar i trä skrapas alltså motiven på de svarta papperna fram. Enligt Sirpa Persson är också skrap-tekniken syftet med hela aktiviteten.

– Barnen tycker det är roligt och spännande att se vilka färger som kommer fram när de skrapar bort den svarta, tjocka ytan på pappret. Det är ett annorlunda sätt att skapa helt enkelt.

Det har också varit många på plats ända sedan öppningsdags.

– Det är roligt att aktiviteterna uppskattas, för de är ju till för de barn och familjer som stannar hemma över lovet eller helgen, och som kanske inte vill åka så långt för att medverka på någon typ av aktivitet.

Några andra som precis har blivit klara med sina konstverk är kusinerna Thea Tormena, 7 år och Stella Tormena, 10 år.

– Det är jätteroligt att skrapa fram alla färger, säger Stella Tormena och visar upp sitt konstverk som föreställer bland annat en delfin och en solnedgång.

– Jag har aldrig gjort detta förut, men här har jag skrapat fram ett mönster och skrivit mitt namn, säger Thea Tormena.

Biblioteket som mötesplats

När barnen känner sig klara, hänger Sirpa Persson upp alla motiv på en vit vägg för att sedan fotografera dem tillsammans.

– Vi vill att biblioteket ska vara en mötesplats för både barn och familjer. Det är dels viktigt för att många barn gillar att vara kreativa, men också för att de ska kunna vara det på sin fritid utan att behöva vara med i någon förening.

Enligt Sirpa Persson handlar också kreativa aktiviteter om ett möte mellan både generationsgränserna – men också om mötet med andra barn.

– Jag tror det är viktigt att vi erbjuder just aktiviteter där barnen kan måla, skapa och läsa tillsammans, då det i övrigt ofta är något man ägnar sig åt ensam. Men ges barnen tillfälle att göra detta ihop med andra, får de också möjlighet att lära känna fler likasinnade, säger hon.

Nästa familjelördag på Lindome bibliotek äger rum i mars, och då blir det barnteater: Sagodetektiven Isadora och kattmysteriet. I april, under påsklovet, blir det tema Mystiska platser.

– Det kommer bli så spännande och vi ser mycket fram emot det. Det är så roligt att så många kommer hit under våra aktiviteter, för det är också ett av bibliotekets huvudsakliga uppdrag – att skapa en arena för barnen där de får stå i fokus, säger Sirpa Persson.

Elin Gustafsson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar