Kommunvalsresultatet väntas på onsdag

Högre valdeltagande och fler sena förtidsröster har gjort att länsstyrelsens rösträkning tagit längre tid än planerat. Nu är beskedet att slutresultatet kommer tidigast på onsdag.

Det är länsstyrelsen som står för sluträkningen i valet 2018. I söndags var rösträkningen klar för riksdagsvalet vilket var ett par dagar senare än beräknat. Det berodde på att länsstyrelsen fått mindre tid till rösträkningen i år. Förklaringen till det är att det var högt valdeltagande i år, men också att fler valt att förtidsrösta nära inpå valdagen. Det innebär att de rösterna kommit in sent till länsstyrelsen som då får mindre tid att räkna.

Det innebär också att slutresultaten för kommunvalen och regionvalet dröjer.

– Vi räknar med att kunna börja fastställa resultaten i kommunvalen tidigast på onsdag förmiddag. Det kan också bli något senare, beroende på hur lång tid rösträkningen tar, säger Anna Blomberg, valansvarig på länsstyrelsen i Västra Götalands län, i ett pressmeddelande.

När slutresultatet är klart så har också personkryssen räknats vilket innebär att det går att se vilka som kommer ta plats i kommunfullmäktige i Mölndal.

Sedan återstår det för länsstyrelsen att räkna rösterna till regionfullmäktige.

– Det är svårt att ge någon prognos, men vi är troligtvis inte klara med allt förrän mot slutet av den här veckan, säger Anna Blomberg.

Det går att följa rösträkningen på val.se.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se