Mölndals stad och Göteborg Räddningsmission söker personer som vill vara faddrar till ensamkommande ungdomar. Tanken är att de ska vara en social kontakt för ungdomen. Arkivfoto: Mikaela Nordin

Kommunen söker faddrar till ensamkommande

Kommunen, Göteborgs Räddningsmission och Svenska kyrkan har startat upp ett nytt projekt för att hitta faddrar till ensamkommande ungdomar.

– Det handlar framförallt om att vara en vän, en stabil vuxen som finns där vid sidan, säger Karin Kylberg.

Räddningsmissionen har bedrivet fadderverksamhet i Göteborgsområdet sedan januari 2016. Nu startar de upp i Mölndal.

–Det är Mölndals stad som har kommit till oss för att de hört talas om verksamheten i Göteborg och de kände att det fanns ett behov i Mölndal. Det som funnits tidigare är språkvän men det är inte för dem under 18 år så då kunde de inte matcha de ungdomarna som ville, säger Karyn Kylberg på Göteborgs Räddningsmission.

Matchas ihop

Fadderverksamheten är till för ensamkommande ungdomar mellan 14 och 18 år som bor på någon av kommunens gemensamma boenden.

– Vi åker runt till de boenden som är aktuella och de ungdomar som är intresserade får fylla i en ansökan om vad de har för intressen och drömmar, säger Karin Kylberg.

Ungdomarna matchas sedan ihop med en fadder. Det ska vara en person över 18 år som är etablerad i samhället.

– Man ska ha kunskap om det svenska samhället för att kunna lotsa och hjälpa. Det ska vara människor som är nyfikna på att lära känna en ung människa från en annan kultur. Man får vara lite öppen i sinnet.

Den som vill bli fadder ska göra en ansökan på Räddningsmissionens hemsida. Därefter kan man bli kallad till intervju och så småningom matchad med en ungdom. Faddrarna får också en introduktion om vad uppdraget innebär och vad det är för ungdomar de kan möta.

– Vi försöker att göra noggranna matchningar för att hitta bra relationer. De kan till exempel vara att en ungdom skriver att deras högsta dröm är att bli tandläkare och så kanske man faktiskt hittar nån som är tandläkare, eller att någon gärna vill träffa en familj med djur, säger Karin Kylberg.

”Är en social kontakt”

Som fadder har man inget juridiskt eller ekonomiskt ansvar kring ungdomen utan är helt enkelt en social kontakt. Målet är att personerna ska lära känna varandra och vilja fortsätta träffas.

– Sen vi startade i Göteborg har vi matchat ihop över 200 ungdomar med faddrar och vi följer upp dem och kollar hur de går. De allra flesta relationerna fortsätter. En del ungdomar säger att de fått som en ny familj eller nära vänner. Som fadder brukar jag säga att man ska hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Många av ungdomarna lever med mycket oro och då är det så mycket värt att ha en stabil vuxen vid sin sida.

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar