Organisationen Missing People har vid flera tillfällen hjälp till i sökandet efter försvunna personer i Mölndal. Nu har organisationen fått klartecken för att använda drönare.

Klartecknet: Får använda drönare i sökande

Organisationen Missing People har nu fått klartecken för att använda drönare i sökandet efter försvunna personer. Det beskedet kom från Länsstyrelsen i Stockholm i veckan.

Som Mölndals-Posten tidigare har skrivit om så har organisationen Missing People ansökt om att få tillstånd för att använda drönare i sitt sökande efter försvunna personer. Organisationen har vid flera tillfällen hjälpt till med att söka efter försvunna personer i Mölndal och har nu organisationen fått ett positivt besked om drönarna.

Läs mer: Missing people vill använda drönare

För i veckan kom klartecknet från Länsstyrelsen i Stockholm. Organisationen kan nu få använda närmare 20 kameraförsedda drönare i hela landet och tillståndet gäller dynget runt tills vidare. Men samtidigt krävs det att organisationen söker tillstånd av Transportstyrelsen för själva drönaren. 

– Vi är fantastiskt glada över beskedet att vi återigen kan använda det här hjälpmedlet. Användandet av drönare förbättrar och förenklar våra insatser som syftar till att rädda liv, eller att återfinna fynd, kvarlevor av personer som varit försvunna så länge att hoppet om att finna dem vid liv är ute, säger Stefan Haggö som är operativ chef för Missing People i Blekinge i ett pressmeddelande.

Haggö ser drönare som ett viktigt komplement till skallgångspatruller.

– Drönare kan användas för att söka av områden som kan vara svåra eller farliga att söka med hjälp av vanlig skallgång. Det sparar också mycket tid jämfört med fotpatruller vilket är en otroligt viktig faktor i våra sökinsatser, säger Stefan Haggö.

Tillstånd från Lantmäteriet kommer också att krävas vid sökningar i vissa geografiska områden om bilder ska spridas utanför organisationen.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar