Ann Samuelsson, Savannah Molin och de andra i Gunnebo ryttarsällskap får vara kvar vid slottet. Åtminstone fram till årsskiftet 2018-2019. Arkivfoto: Fredrik Hofflander

Klart: Ryttarsällskap får ett extra år

Förut var det nästan klart. Efter kommunstyrelsens senaste möte är det nu helt klart. Gunnebo ryttarsällskap och dess 280 medlemmar får stanna kvar i sin anläggning vid slottet till årsskiftet 2018-2019 – minst.

– Utifrån de dialoger jag har haft med Gunnebo slott och trädgårdar och med kultur- och fritidsnämnden är det här det bästa beslutet just nu, säger Marie Östh Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: 27/1: Nästan klart för mer ridning vid slottet  

16/1: Toppolitiker vill hjälpa hotad ridklubb

21/12: Djurskydd inget hinder för ridklubben

18/11: Slutdatum för ridklubb ska tas upp igen

4/11: Möte öppnade för mer ridning vid slottet

Kommunstyrelsens S-V-MP-KD-majoritet gick på samma linje som kollegorna i kultur- och fritidsnämnden gjorde för en månad sedan. Det betyder att det akuta hotet mot Gunnebo ryttarsällskap undanröjs – hyresavtalet för klubbens anläggningen vid slottet förlängs med ett år och varar nu fram till 31 december 2018.

Fram till dess ska Mölndals stad utreda om det finns någon annan lämpligare placering för ridsportverksamheten. Det kommunala bolag som driver Gunnebo slott uppmanas också konkretisera sina tankar kring vad man vill med området på lite längre sikt. 

– Jag har bara hört lite tankar från dem, men jag har sagt att de måste paketera sina önskemål och presentera dem för oss för att vi ska kunna ta ställning, säger Marie Östh Karlsson.

Läs också: 28/10: 70-tal i aktion för hotade ridklubben

26/10: S-toppen står bakom Gunnebos beslut

24/10: Elvaåringens insändare: 285 hjärtan kommer krossas

M, C och L var inte enig med majoriteten vid onsdagens möte i kommunstyrelsen. De tre borgerliga partierna ville förlänga ridklubbens avtal mer än vad som blev fallet. M och C propagerade för ett extra år jämfört med majoritetens linje, medan L ville se en skrivning om att ridfolket skulle få bli kvar ”för överskådlig tid”.

– Vi tycker att de andra partierna svajar lite i den här frågan. De vill utreda och ger inte några tydliga besked. Vi ser inte att det finns något att utreda egentligen, säger kommunalrådet Marcus Claesson (L).

– Utredningen om ridsportens framtid ska vara klar i november 2018. Då hade det varit vettigt att ge ridklubben även hela 2019 så att man sedan eventuellt skulle kunna säga upp avtalet inför 2020, säger Hans Bergfelt (M).

Läs också: 19/10: Länsstyrelsen: ”Måste inte avhysas”

18/10: Gunnebo-ordförande försvarar beslutet

18/10: Förälder: ”Ilska, oro och ledsamhet”

17/10: Ridklubben kan sparkas ut efter 2017

Marie Östh Karlsson (S) anser dock att det är rimligt att vänta in en mer konkret framtidsplan från slottsledningen innan man tecknar ett längre hyreskontrakt.

– Om Gunnebo slott kommer med ett jättebra case i höst, då vill jag inte att vi har låst fast oss i ett för långt avtal med ryttarsällskapet, säger hon.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar