Klarar inte att ta emot alla nyanlända

Mölndal klarar inte av att ta emot alla nyanlända som förväntas komma i vinter. Nu ber kommunen Migrationsverket om en paus i mottagandet.

Paviljongerna som planeras i Eklanda och Forsåker kommer vara på plats senare än först beräknat och  leverantören av de villavagnar som ska placeras i Åby kan inte leverera innan årsskiftet. Samtidigt är efterfrågan på vanliga hyresrätter lika akut som tidigare.

Nu bedömer kommunen att de saknar ett ”värdigt boende” till de 76 personer som fått uppehållstillstånd och förväntas bosätta sig i Mölndal innan årsskiftet och ber därför Migrationsverket om en paus i mottagandet.

Mölndal är inte den enda kommunen i Sverige som har problem med mottagandet, SVT har tidigare rapporterat att kommunerna Täby och Ekerö har stoppat sitt mottagande på grund av bostadsbrist. Men enligt stadsdirektören Håkan Ahlström är det oklart om det ens går att få en paus i mottagandet av de nyanlända som kommunen fått tilldelat sig.

– Om möjligheten finns vet vi inte, vi prövar det nu, säger han.

Det är stadsdirektören som har fattat beslutet efter att situationen diskuterats i Mölndals stads integrationsgrupp, men det finns en förankring hos alla kommunalråd, enligt Håkan Ahlström.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25