Kikåsbon Matildas idé: Ta in ukrainska familjer i våra hem

Matilda Johansson från Kikås vet att engagemanget för Ukrainas situation är stort i Sverige och Mölndal. Hon har därför lyft idén på Facebook och till kommunen att de med husrum hemma för ukrainare bör kunna registrera sitt intresse att hjälpa till.

ANNONS

För en vecka sedan hörde Kikåsbon Matilda Johansson, 39, en nyhetssändning där det berättades om hur ukrainare som flytt sitt hemland tvingats bo i stora gymnastiksalar i bland annat Polen. Det väckte en idé hos henne: Varför inte samla ihop frivilliga i grannskapet i Kikås som kunde tänka sig att låta människor bo hos sig en tid, och sedan meddela kommunen var det fanns platser?

Flera vill hjälpa

– Förr eller senare kommer vi att behöva hjälpa till, och det har redan kommit människor från Ukraina till Sverige. De som kommer ut ur landet är gamla och mammor med barn. Dem tror jag att vi alla skulle må bra av att hjälpa, och familjerna skulle vara tacksamma, säger hon.

ANNONS

Matilda publicerades samma kväll ett inlägg i den lokala Facebookgruppen ”Vi på berget!” för att sondera terrängen och se om det fanns intresse för en sådan insats. De positiva reaktionerna lät inte vänta på sig. Hittills har ett 30-tal personer hört av sig och meddelat att de kan tänka sig att bidra.

– Självklart är det jätteroligt. Det värmer i hjärtat att vi är många som ställer upp. Just nu är utbudet större än efterfrågan, men skulle det vara så om ett par veckor att det finns ett stort behov, då tror jag att jag skulle kunna skriva ett inlägg om att det till exempel finns fyra familjer som behöver hjälp, ”har någon möjlighet att ta emot dem?”, och så tar vi det därifrån.

I det här skedet har hon dock inte haft ambitionen att göra en systematisk namnregistrering.

– Nej, jag vill hitta formen för det här så att varje intresserad familj eller individ kan registrera sig själv och hjälpa till. Någon kanske har en bäddsoffa i vardagsrummet till två personer, någon annan kanske vill ha en mamma och två barn i samma ålder som ens egen barn, och kanske bara till juni eller så. Vi har olika förutsättningar.

Kommunen intresserad

Förmodligen kommer den här sortens husrumsförmedling att behöva organiseras via en lokalt förankrad förening, och i förlängningen också kommunen.

– Kontakterna med föreningar är inget problem för mig att ta, men jag vill gärna gå vägen genom kommunen för att kunna hitta kanalerna till Migrationsverket som har ansvaret att finna placering till personer som inte klarar det själva.

Har du talat med dem?

– Ja, jag pratade med kontaktcenter på kommunen för att se om de har någon förteckning över frivilliginsatser, som till exempel en bostadsförmedling vi kan skriva in oss på. De hade ingenting sådant nu, men såg positivt på frivilligengagemanget och skulle vilja hjälpa till att organisera det på något sätt, säger Matilda Johansson.

Hon uppmanades att hålla sig uppdaterad via kommunens hemsida för att se när och om en sådan åtgärd kan bli aktuell.

Vän för livet

Matilda Johansson har ett förflutet på Mölndals stad, och var lite involverad i arbetet med att ta emot ensamkommande flyktingbarn 2015. Engagemanget var stort även då, konstaterar hon, och hon tycker att det gjordes ett jättefint jobb av de ansvariga. Nu finns dock helt andra möjligheter för civilsamhället och frivilliga att hjälpa till.

– 2015 sågs det till exempel som smuggling att hjälpa människor över landsgränserna i egen bil. Så är det inte längre. EU har dessutom beslutat att alla ukrainare har arbets- och uppehållstillstånd i Europa.

Hon tror att personer som kommer hit blir snabbare introducerade i det svenska samhället om de inte placeras i stora förläggningar, utan får bo i ett område där möjligheten att få arbete och förskoleplats är goda.

– Att dessutom få en koppling till en svensk familj gör det mycket lättare. Vem vet, kanske får du en vän för livet samtidigt som du hjälper en människa i nöd? säger Matilda Johansson.

LÄS MER:Allt fler butiker i Mölndal stoppar ryska varor: ”Inga affärer med ryska företag”

LÄS MER:Mölndalsborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

LÄS MER:Fler bryr sig om skyddsrum i Mölndal: ”Rätt tid att undersöka våra resurser”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS