Kappahl redovisar vinstras

Kappahls resultat har störtdykt med nära 73 miljoner jämfört med samma period i fjol. ”Ett utmanade år”, säger vd:n Göran Bille i en kommentar.

Under perioden juli-augusti 2017 blev vinsten för Kappahl 139 miljoner. I år har det resultatet minskat dramatiskt – till 66 miljoner kronor.

Fallet slutar inte där, dock. I fjolårets bokslut kunde Kappahl redovisa en vinst på 448 miljoner kronor före skatt. Under det nu redovisade räkenskapsåret har resultatet minskat till 282 miljoner.

Det är i en ny rapport som klädföretaget med huvudsäte i Mölndal avslöjar de dystra siffrorna. Kappahls tillförordnade vd Göran Bille säger i en medföljande kommentar att färre besök i butikerna samt den hårda konkurrensen har orsakat försäljningsminskningen.

– Året som gick blev ett utmanande år för Kappahl, medger han.

Några av orsakerna till det kämpiga kvartalet uppges vara den höga dollarkursen, ett för snålt tilltaget lager, samt att den heta sommaren fick färre att uppsöka de fysiska butikerna.

Enligt Göteborgs-Posten föll Kappahls aktie med tolv procentenheter på Stockholmsbörsen i den inledande handeln efter att rapporten publicerats.

Skakigt 2018

Det är inte bara på det ekonomiska planet som Kappahl har haft det knackigt i år. I juli rusade visserligen företagets aktie på börsen efter en lovande kvartalsrapport, men bara några dagar före det avslöjade GP att 130 anställda skrivit under ett protestbrev till företagets ledning efter upprörande uttalanden från styrelseordföranden Anders Bülow.

”Skrynkliga tanter, kroppar som har fött barn och har vallningar”, ska han ha sagt på ett stormöte i Mölndal när han beskrev företagets målgrupp, kvinnor runt 50. Dessutom ska Bülow ha påstått att medelålders kvinnor inte klarar av att beställa på nätet.

Bülow befann sig på kontoret i samband med ytterligare ett gupp på sträckan. I juni hade förra vd Danny Feltmann fått lämna sin post med omedelbar verkan efter att han och styrelsen misslyckats komma överens om Kappahls fortsatta riktning.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@

molndalsposten.se

031-86 84 26