Kan Mölndal bli den sjätte blåa zonen i världen?

KRÖNIKA Det spekuleras kring att den första 200-åringen är född vilket är en svindlande tanke. Personligen är jag inte jättesugen på att leva i 200 år. Och med tanke på hur vi lever och behandlar vår jord är jag skeptisk.

Det finns fem små byar utspridda i världen som har en sorts nyckel till hur vi KAN leva ett långt och hälsosamt liv. De omnämns som ”blå zoner” och finns i Italien, Japan, Costa Rica, Grekland och Kalifornien. Där lever människor markant längre än på andra ställen. Gemensamt för befolkningen på dessa platser är att de ägnar sig åt måttlig regelbunden fysisk aktivitet (promenader och kroppsarbete), de har en stressfri vardag, dricker måttliga mängder vin, röker inte, äter växtbaserad kost, är del av ett socialt sammanhang och har en familj runt sig. De är också på olika sätt engagerade i närsamhället.

När jag läste om detta slogs jag av att i en stor del av världen lever vi ungefär tvärtom. Vi har stillasittande arbeten och vi kommer dit genom att sitta ner i något sorts fordon. Det är en stressig vardag i skytteltrafik mellan jobb, träning, förskola och så vidare. Stressen i att planera julfirandet med sin släkt ska vi inte ens tala om.

Ensamheten breder dessutom ut sig i snabb takt över världen och svenskarna är världens ensammaste folk. I Stockholm finns numera ”Anonyma ensamma” och Storbritannien har en ensamhetsminister. Köttkonsumtionen går visserligen nedåt men att leva helt växtbaserat, det vill säga som vegan, känns nog som en extrem livsstil för många. Och ändå…om vi vet att allt detta är bra för oss, varför gör vi det inte?

Faktum är att om en person som bor i Mölndal skulle välja att leva som i de blå zonerna skulle hen betraktas som en udda revoltör. Låt säga, för skojs skull, att det skulle vara jag. Då skulle jag promenera de sju kilometerna till och från arbetet där jag skulle jobba runt sex stressfria timmar om dagen. Jag skulle lägga tid på att laga vegansk mat som jag skulle äta tillsammans med min familj och säkert också med grannarna ibland eftersom jag känner dem väl genom olika aktiviteter vi gjort för området. Jag skulle känna mig tillräcklig både hemma och på jobbet och aldrig stressa, utan tänka att ”jag hinner det jag hinner”. Jag skulle behöva göra avkall på resor och materiella ting, och lägga mer tid på familjen, trädgården och upplevelser i närområdet.

Fast…det där lät ju rätt gött!

Tänk om jag och flera med mig skulle våga prova en sådan stor livsstilsförändring. Kunde Mölndal rentav bli den sjätte blå zonen då? Hur skulle vi må och känna oss? Jag kan inte sluta att tänka på det.

Elin Lund

Socionom och kulturkonsument från Kållered. Älskar att cykla.