Kaffebubblan kämpar för sin överlevnad – ber om stödköp

I sju år har Camilla Ericsson drivit sitt drömfik på Bergmansgatan. Men just nu kämpar hon som många andra inom café- och restaurangbranschen för sin överlevnad.

– Jag vet ärligt talat inte hur länge till jag klarar det, säger Camilla Ericsson, som nu därför ber sina kunder om stödköp för att överhuvudtaget kunna fortsätta ha öppet.

Som de flesta andra inom café- och restaurangbranschen har Camilla sett kunderna försvinna en efter en sedan pandemin bröt ut och restriktionerna skärpts allteftersom.

– För mig som bara har dryga hundra kvadratmeter lokalyta är det förstås en extra utmaning, då jag ju redan från början bara kan ta emot ett begränsat antal gäster på en gång, säger Camilla Ericsson.

Under december, som normalt sätt är hennes bästa månad, gapade samtidigt lokalerna tomma.

– Det hör förstås ihop med att det inte var någon fysisk julhandel att tala om här i Mölndal. Sedan bommade ju även biblioteket igen och då tappade jag ännu fler besökare som kom hit och fikade efter att ha varit där.

Stödhandlat fika

Några av hennes forna stamkunder har dock fortsatt att besöka caféet för att stödhandla take away-fika, men även swisha pengar för en kaffe de inte fysiskt fått med sig i hand.

– Det är egentligen emot mina principer och jag vill inte göra så. Men samtidigt är jag just nu tacksam för varenda krona jag får in om jag överhuvud taget ska kunna fortsätta ha öppet. Just nu vet jag faktiskt inte om jag klarar det här så länge till. Det handlar om månader, jag klarar mig absolut inte ett halvår till om det fortsätter så här, säger Camilla Ericsson ärligt uppgiven.

Kämpar vidare

Trots det har hon fortsatt att hålla öppet varje dag, även röda dagar som trettondagen och andra söndagar då hon normalt håller stängt.

– Jag kämpar och försöker hålla humöret uppe, för jag tror fortsatt stenhårt på min idé och är kär i mitt eget lilla café där jag vill erbjuda en unik miljö där både vuxna och barn kan hänga tillsammans och få en helhetsupplevelse.

Läs mer: Camillas satsning höll – mot alla odds

Camilla fixar sommarens fika

– Sedan trodde jag ju också att jag var över toppen, efter att ha gjort de första hundåren som egenföretagare och sedan klarat byggperioden i Mölndal med allt kaos det innebar. Sedan kom pandemin och slog undan allt och som gjort att det vissa dagar nu är dödare här och i resten av centrum än döden själv, fortsätter hon.

Läs mer: Så går det i centrum – det är mer folk i rörelse nu

Camilla Ericsson tänker trots allt försöka ett litet tag till.

– Jag försöker boosta mig själv att orka för jag älskar fortfarande att gå till jobbet. Sorgen är jag inte vet hur länge till det faktiskt går. Därför uppmanar jag verkligen alla Mölndalsbor som vill ha sina lokala handlare kvar att stödhandla inte bara hos mig, utan även hos övriga butiker och restauranger de vill ha kvar här centrum om vi inte alla ska tvingas slå igen.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@molndalsposten.se