Joggare rädda för olycka med cyklister

Annika Eriksson har sprungit vid Sisjön i många år och upplever att det blivit allt fler som cyklar mountainbike i området. Nu är hon rädd för olyckor.

– Jag har själv varit nära att bli påkörd, säger hon.


Under våren har joggaren Annika Eriksson träffat på många terrängcyklister på stigarna och i motionsspåren vid Sisjön. Hon upplever att de kommer i hög fart och att det är svårt att ha uppsyn.

– Jag tror inte att de är vårdslösa, men det är ju omöjligt att se vad som händer i en kurva eller bakom ett backkrön. Det känns obehagligt när de kommer så fort, säger hon.

Vill ha regler

Hon tycker inte att terrängcyklisterna borde vara vid Sisjön.

– Det är så många som springer här och vill koppla av. Dessutom är det en hel del barn som går och cyklar här. Det är ingen lämplig plats.

Men har inte alla rätt att vara i naturen?

– Jo, självklart. Men säkerheten måste gå först.

Nu hoppas Annika Eriksson på ett förbud, eller åtminstone regler, mot cyklisterna.

– Det kanske kan vara tillåtet vissa tider, eller att de har egna banor som de kan köra på, säger hon.

Tillåtet vid Sisjön

Enligt allemansrätten har cyklister rätt att vara i naturen. Det finns heller inget allmänt förbud mot att cykla på motionsspår. Däremot kan kommuner ha egna regler.


I Mölndal får cyklisterna vara i skogen och på stigar, men inte på i iordningställda motionsspår.

– Men vi får en del klagomål om att cyklister är på spåren ändå, säger Thomas Svensson, enhetschef för naturvård på teknikförvaltningen.

Sisjöns motionsspår hör däremot till Göteborgs kommun, som inte har något sådant förbud. Där är det tillåtet att cykla på motionsspår.

Ska visa hänsyn

Cyklisten Stefan Hammar, som håller på med mountainbike-orientering i FK Herkules, tycker det viktigaste är att visa hänsyn. Han tycker det är tråkigt när det blir förbud mot cyklister.

– Om många cyklar utan att ta nödvändig hänsyn är det rimligt, men trist, att konsekvensen blir cykelförbud. Det är redan ett faktum exempelvis på stigarna vid Gunnebo slott, säger han.

Jennie Knutsson på föreningen Göteborgs stigcyklister (GSC), tycker det är viktigt att skydda allemansrätten för alla – även cyklister. Deras klubb föredrar att cykla på stigar, men hon tycker att det kan vara okej även på motionsspår.

– Det beror på hur man cyklar. Att cykla lugnt och sansat med stora marginaler och kommunikation med andra nyttjare tycker vi generellt är okej.

Hon tror inte att fler, särskilda banor för mountainbike skulle vara en lösning.

– För oss i Göteborgs stig-cyklister är stig-cyklingen det centrala och byggda banor inte alls samma sak. Att gå eller cykla en stig är bara två olika sätt att uppleva naturen på.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se