Jan Ivar Blixt från Kållered dirigerade den omtalade körsångsprotesten mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Malin Oest

Jan Ivar ledde sången mot nazisterna

Kålleredsbon och legendariske körledaren Jan Ivar Blixt stod i spetsen när hundratals människor sjöng ut mot nazismen – mitt i centrala Göteborg.

Den musikaliska manifestationen på lördagen var en markering mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration samma dag. Sången vid Korsvägen spreds som en löpeld i tv, tidningar och i sociala medier.

– Det här är bland det mäktigaste jag har upplevt i mitt liv. Både för att vi var så många som sjöng, men också för att det fanns ett annat syfte, att ena människorna och att bejaka mångfald och lika värde, säger Jan Ivar Blixt.

Det var för tre veckor sedan som Jan Ivar Blixt kontaktades av arrangörerna. De ställde frågan om han kunde tänka sig att leda protestsången utanför Svenska mässan. Tanken var att Jan Ivar Blixt, som är ett känt namn i kör-Sverige, skulle kunna fungera som dragplåster och locka många körsångare att vara med.

Taktiken fungerade.

– Redan när jag kom dit en stund innan vi skulle samlas var det 100 personer på plats. Sedan var det fler och fler som tog plats och till slut var vi nog mellan 300 och 400 som var med. Det var majestätiskt, säger Jan Ivar Blixt.

Den spontant ihopsamlade kören sjöng två sånger: dels Mikis Theodorakis ”En sång om frihet”, dels folksången ”Trilo”.

– Vi sjöng dem om och om igen, i lite olika varianter. Vi höll på i en och en halv timme, så du kan tänka dig att jag var otroligt trött i armarna efteråt.

Nordiska motståndsrörelsen lyste däremot med sin frånvaro på Korsvägen. Deras demonstration stoppades vid Ica Focus, ett par hundra meter därifrån. Jan Ivar Blixt, som arbetat som musik- och körlärare i Mölndal och Kållered i 36 år, deppade inte för det.

– Men vi hade gärna sjungit för dem också, säger han.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar