Jama som en katt och gör bomben i poolen

KRÖNIKA Det är höst i Mölndal. Men bara fram till nästa helg. Sen blir det… ja det är det som ingen vet. Inte ens SMHI. SMHI har nämligen bestämt att hösten inte kan vara längre än till 14 februari, och vinter kan det bara kallas om dygnsmedeltemperaturen är under 0 i fem dagar. Och den första möjliga vårdagen är den 15 februari, MEN bara om dygnsmedeltemperaturen varit över 0 i sju dagar. Hmm, vad sägs om att förutspå väder istället för att dribbla med årstiderna? Att ta sig igenom februari kan vara utmanande nog ändå. Summa summarum, om nuvarande temperaturer runt nollstrecket håller i sig kommer vi vara utan årstid nästa helg.

Tydligen är det bara i Sverige vi har försatt oss i den här situationen och SMHI medger själva på sin hemsida att det vetenskapliga värdet av de här gränserna är litet och att det står var och en fritt att definiera sina egna årstider. Jag gillar den inställningen. Och jag gillar tanken på att det mitt i februari kan dyka upp en vecka utan årstid, som ett glapp i tiden, fri att definiera som man vill. Min definition lyder: het sommar!

Och senare i månaden dyker det upp ytterligare en extra dag. Skottdagen är egentligen ett sätt att hålla kalenderåret i takt med det astronomiska året men enligt gammal tradition var det dagen när kvinnorna fick fria till männen. Med andra ord, en dag då man fick bryta konventioner och göra något ”förbjudet”. Jag gillar det också. Om vi gör en välvillig tolkning säger alltså traditionen och SMHI att februari är månaden då vi kan välja vår egen årstid och göra saker vi inte annars gör. Inte illa! Så vad gör vi med det här handlingsutrymmet? Kommer du inte på något kan jag ge dig några förslag.

Gör en hatt av aluminiumfolie och gå genom centrum och upprepa ”de kommer, de har landat”. Prata med dansk brytning en hel dag. Avsluta alla andras meningar med ”sa flickan”. Gå på poesiuppläsning och fråga efter varje dikt varför den inte rimmar. Klä dig i likadana kläder som personalen i en butik och fråga vad du kan stå till tjänst med. Prata sedan bara i ordspråk. Gå på konditori och be att få köpa en ”temla”. Ät den på den flygande mattan på Alberts torg. Gör bomben i den romerska poolen på Hagabadet. Säg att det inte var du. Gå in i en hiss full med folk och säg ”Ni undrar säkert varför jag har samlat er här idag.” Jama som en katt varje gång du går förbi någon i mataffären. Skriv lappar med texten ”Ursäkta för skadorna på din bil”, placera dem på slumpvis utvalda bilar och ställ dig i närheten och titta. Utge dig för att vara reporter på Mölndals-Posten och fråga folk vad de tror att det är för årstid.

Det skulle i alla fall förgylla min februari, oavsett årstid!

Robert Sjölund

Tvåbarnspappa från Åby med författardrömmar. Tvivlar inte på att vi borde tvivla mer.