Jag tror på en ny succé för museet

KRÖNIKA Man kan tycka vad man vill om Stadsmuseet i Mölndal. (Jag tycker om det!). Men en sak är bortom diskussion. Ytterst få andra museer hittar med samma kirurgiska exakthet utställningsteman som tilltalar de breda massorna.

Gosedjurssatsningen 2016 var ett genidrag, liksom cyklarna som fyllt museet sedan i fjol. Datorspelsutställningen 2007 kanske de flesta har hunnit glömma, men den kan sorteras in i succékategorin den också. Bara för att nämna några exempel.

I förra veckan kunde Mölndals-Posten avslöja vad som blir nästa stora projekt. Det ska handla om – mat helt enkelt. Det är ingen vågad gissning att det bullar (!) upp sig till en ny publikrusning när utställningen slår upp portarna i början av nästa år.

För mat har vi faktiskt alla en relation till – varm, problematisk, nostalgisk, intensiv … eller kanske en kombination av allt det där. När vi började diskutera ämnet på redaktionen häromdagen dök min gamla hemkunskapslärare Ulla upp på näthinnan direkt. På kvartssamtalet med mamma och pappa kungjorde hon skoningslöst:

”Fredrik är ju i första hand en teoretiker”.

Det var förmodligen helt sant. Nu tror jag dock Ulla hade blivit åtminstone halvnöjd om hon fått veta att jag regelbundet styckar kyckling och faktiskt till och med har kokat egen skaldjursfond vid några enstaka tillfällen.

Vad Ulla tyckte om gatukökskultur vet jag inte. Men jag hoppas att den – gatukökskulturen alltså – får en rejäl plats på utställningen. Finns det något mer mölndalskt än när man stod i mörkret (mitt på dagen!) i den oborstade miljön under Mölndals bro, kände sig lite halvkriminell och väntade på en grillad med mos i kiosken?

Tja, vi ses väl på museet i februari då? Måste bara hinna gå på cykelutställningen först. Bara drygt fyra månader kvar!

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten.