Arnela Mujic flyttade från Bosnien till Sverige för tre år sen. Nu gör hon språkpraktik på MP.

Jag hittade en ny början

KRÖNIKA

Mitt namn är Arnela och jag kommer från ett litet land som heter Bosnien. Jag är trettio år gammal. Jag är föddes och växte upp i en liten stad som heter Gracanica. Jag kom till Sverige för tre år sedan. Här grundade jag min familj, gifte mig och fick en dotter.

I början var det mycket svårt. Jag saknade mina föräldrar och vänner. Jag saknade mitt jobb också. En främling i ett nytt land. Du tittar på människor medan de pratar och du förstår ingenting. I huvudet stannade bara några ord som du använder ofta, som : ”Hej, hej då, ursäkta mig”. Inget mer. Svårt och en konstig början.

Min man var ett stort stöd för mig i början. Han hjälpte mig med allt. Jag tycker det är lättare för en person att anpassa sig när man har någon som hjälper en. När det finns någon som du alltid kan räkna med.

Efter några månader i Sverige började jag skolan. Jag började läsa svenska. Jag träffade nya människor och fick nya vänner. I skolan pratade vi om våra upplevelser, och på ett sätt kände vi oss bättre. Det var vår lilla värld där vi förstod varandra.

I Bosnien avslutade jag mina journaliststudier på universitetet, och jobbade i två år med en webbsida för Gracanicas kommun. Det är ett intressant och roligt jobb, tycker jag.

Här i Sverige har jag fått en chans att träna som journalist och förbättra svenska språket.

Snart slutar jag SFI och planerar att läsa vidare. En bra grej med Sverige är att alla har möjlighet att utbilda sig och få bra jobb. I mitt hemland är det mycket svårt att få jobb. Många unga människor lämnar landet med hoppet att hitta en bättre liv.

Efter en tuff början har allt börjat falla på plats. Nu är det bara minnen – alla dessa platser, min familj och vänner som jag inte ser så ofta. Minnen av de dagar då vi var alla tillsammans och glada.

Människorna här i Sverige är oftast snälla och de vill hjälpa till. Jag bor i Åby och många av mina grannar är bra och hjälpsamma. Nu har jag många nya vänner också.

Jag hittade mitt nya hem här. Jag hittade ett nytt hopp för min familj och mig själv.

Arnela Mujic

Språkpraktikant på Mölndals-Posten

Relaterade artiklar
Fler artiklar