Jag gör inget annat än vabbar – här är tipsen för att överleva

KRÖNIKA Vad jobbar du med då? frågar en tecknad figur i mitt Instagramflöde. “Jag jobbar med vab!” svarar en annan och fortsätter sedan “Ja, och så är jag ju webbredaktör då och då också”.

Jag sitter med fett hår och fläckiga kläder i ett hav av Duplo och känner starkt att precis så är det för mig! Den här hösten jobbar jag med vab. Ja, och så är jag lärare någon gång då och då. Igenkänningsfaktorn är så pass hög att jag överväger att uppdatera presentationen i slutet av mina krönikor: “Maja Lidbeck – folkhögskolelärare på deltid, förälder på heltid, vabbande på övertid”.

Illustrationen, som är skapad av Louise Winblad på kontot “hejhejvardag”, har i skrivande stund över 10 000 gillamarkeringar och nästan 800 kommentarer från personer som hävdar att “precis så är det för mig!”.

Vi är många som har torkat snor sedan början av september, med “Drakens dans” som enda träningsform och “Baby Shark” som primär underhållning. Vi är flera som har en tätare daglig kontakt med Babblarna än vad vi har med kollegorna. Till er, kära med-vabbare vill jag säga: håll i, håll ut och håll till godo; här kommer en överlevnadsguide!

1. Håll avstånd. Se till att hålla till på bra ställen. Öppna förskolor och bibliotek är uteslutet. En lekplats på sin höjd, men helst i dåligt väder och på olämpliga tider. Det sista du vill är nämligen att smitta andra barn och därmed bidra till ökade vabbnivåer i samhället. Så behåll omdömet och håll distansen.

2. Håll igång. Nu när det inte är barnets energinivå som avgör om det ska vara hemma kommer du troligtvis under flera dagars tid behöva underhålla ett hostigt och understimulerat energiknippe. Så behåll tempot och håll kreativiteten vid liv.

3. Håll ihop. Om du har en partner: håll hårt i den. Avlastning är avgörande. Förutsättningarna för en blomstrande parrelation är knappast på topp, men nu gäller det att hålla ut. Så håll med varandra, håll om varandra, håll i varandra, håll hand och håll sams.

4. Håll tyst. Om du mot förmodan kommer tillbaka till jobbet: håll igen om eländet, det går ändå inte att relatera för utomstående. Så håll det för dig själv och håll dig till andra samtalsämnen.

Ovanstående lista presenteras i samarbete med “rådande omständigheter”. Lycka till nu så ses vi på andra sidan. Och till dess: håll modet uppe och försök att se fram emot något. Kanske min nästkommande krönika handlar om hur konstigt ordet “håll” låter när det upprepas ett flertal gånger? Håll utkik efter den!

Maja Lidbeck

Folkhögskollärare på deltid, förälder på heltid, Mölndalsbo sen alltid.